Societatea națională pe acțiuni Naftogaz din Ucraina analizează posibilitatea de a extrage gaze din straturi de cărbune. Acest lucru reiese dintr-o declarație a NJSC, informează agenția de presă ucraineană Ukranews.

„Grupul Naftogaz a lansat cercetări în regiunea Lviv. Scopul principal al acesteia este de a studia tehnologia și procesul de producție a extracției gazelor naturale din straturile de cărbune. Potențial, tehnologia are perspective semnificative. Aceasta poate contribui la consolidarea independenței energetice a Ucrainei, la creșterea siguranței minerilor, poate contribui la procesele de integrare europeană a Ucrainei și poate crea oportunități suplimentare pentru dezvoltarea comunităților locale”, se arată în mesaj.

Ucraina are una dintre cele mai mari valori ale conținutului de metan pe tona de cărbune

Potrivit raportului, cercetarea este implementată în cooperare între Naftogaz și Întreprinderea de Stat pentru Cărbune Lviv în cadrul programului de stat pentru consolidarea independenței energetice a Ucrainei.

„Ucraina are una dintre cele mai mari valori ale conținutului de metan pe tona de cărbune (o medie de 2,5 m/t cubică în Canada și până la 25 m/t cubică în Ucraina) și locul 7 în lume în ceea ce privește rezervele de cărbune. Prin urmare, această tehnologie ne oferă perspective semnificative. În prezent, lucrările de cercetare sunt în curs de desfășurare pe amplasamentul ales împreună cu Întreprinderea de Stat pentru Cărbune din Lviv, iar la sfârșitul anului 2023, dacă rezultatele cercetării vor fi de succes, intenționăm să lansăm complet proiectul și să începem forajul.”, a transmis președintele Consiliului de administrație al Naftogaz din Ucraina, Oleksii Chernyshov.

Naftogaz intenționează să crească producția de gaze cu 8%

Potrivit oficialului, la bază se află experiența de utilizare a tehnologiilor de extragere a metanului din cărbune (Coal Bed Methane), pe care specialiștii Naftogaz au studiat-o la locurile de producție din Statele Unite, China și Canada.

„Această tehnologie este folosită în lume de mult timp. De exemplu, în Statele Unite, producția de metan din cărbune depășește 60 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă de aproape trei ori mai mult decât consumul anual de gaze din Ucraina. Și noi avem perspective semnificative și trebuie să le folosim.”, a remarcat Chernyshov. După cum a relatat recent sursa citată, Naftogaz intenționează să crească producția de gaze cu 8%, până la 13,5 miliarde de metri cubi în 2023.