'Se remarcă faptul că peste 80% din ceea ce prevede bugetul de cheltuieli al Consiliului Concurenţei se referă la cheltuieli de personal. Trebuie să mai spun faptul că, în 2015, instituţia a dus la bugetul de stat 225 de milioane de lei. Cheltuielile din bugetul pe anul viitor prevăzute sunt acoperitoare. Cele mai grave acuzaţii anticoncurenţiale sunt înţelegerile din cartel şi avem, şi în 2016, avem intenţia să abordăm anumite pieţe. Legat de piaţa combustibililor, trebuie să remarc că noi suntem undeva mai sus de partea de subsol al clasamentului în ceea ce priveşte preţul la combustibil. Acciza a contribuit la un preţ mai mare, altfel suntem în limitele mediei europene. Aici este vorba de maturitatea unei pieţe, de o economie matură. Vreau să mai adaug că instituţia noastră a adus, în ultimii cinci ani, la bugetul de stat, peste 600 de milioane de euro', a subliniat, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite, Otilian Neagoe, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei va avea, în 2016, un buget de 55,8 milioane de lei, în uşoară creştere, respectiv 0,38%, faţă de execuţia preliminată a acestui an, se arată în proiectul de buget pe 2016, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Cheltuielile cu bunuri şi servicii vor creşte cu 43% anul viitor, la 10 milioane de lei, faţă de 6,9 milioane de lei în acest an.

De asemenea, vor creşte cu 25% cheltuielile cu personalul, la 43,9 milioane de lei, faţă de 34,9 milioane de lei în 2015.

Consiliul Concurenţei este finanţat integral din bugetul de stat. Misiunea instituţiei este de a proteja şi de a stimula concurenţa pe piaţa românească în vederea dezvoltării unui mediu concurenţial normal, pentru ca, în final, să se asigure o promovare cât mai bună a intereselor consumatorilor.

Dezbaterile în comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au început vineri dimineaţă.

SURSA: Agerpres