ESCALAR va furniza până la 300 de milioane de euro cu scopul de a creşte capacitatea de investiţii a fondurilor cu capital de risc şi a fondurilor de investiţii în societăţi necotate, generând investiţii de până la 1,2 miliarde de euro, sau de patru ori investiţiile iniţiale, pentru a sprijini întreprinderile promiţătoare.

“Prin lansarea ESCALAR, Comisia îşi îndeplineşte una dintre acţiunile anunţate în noua strategie pentru IMM-uri, menită să îmbunătăţească accesul IMM-urilor la finanţare. Această iniţiativă este deosebit de relevantă în situaţia economică dificilă cu care se confruntă IMM-urile din cauza pandemiei de coronavirus. Ea va sprijini întreprinderile inovatoare în timpul crizei şi după aceasta, pentru a garanta faptul că Europa se poate dezvolta şi menţine în poziţie de lider în domeniul evoluţiilor tehnologice globale şi îşi poate accelera redresarea economică”, se menţionează în comunicat.

În faza sa pilot, ESCALAR va oferi până la 300 de milioane de euro garantate de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS). Aceasta va avea drept scop creşterea capacităţii de investiţii a fondurilor cu capital de risc şi a fondurilor de investiţii în societăţi necotate, generând investiţii de până la 1,2 miliarde de euro, sau de patru ori investiţiile iniţiale, pentru a sprijini întreprinderile promiţătoare. Administratorii de fonduri interesaţi pot participa la program răspunzând la cererea deschisă de exprimare a interesului publicată de FEI.

ESCALAR are scopul de a sprijini închiderea fondului prin asigurarea de angajamente în valoare de până la 50% din valoarea fondului. El vizează atât fondurile noi care se concentrează pe finanţarea întreprinderilor în curs de extindere, cât şi fondurile existente care doresc să sprijine societăţile cu potenţial ridicat din portofoliul lor să-şi accelereze creşterea.

Actuala cerere de propuneri ESCALAR constituie o fază-pilot pentru 2020, având obiectivul ca, pe baza acestei experienţe-pilot, ESCALAR să devină un instrument financiar european obişnuit, alături de instrumentele financiare existente după 2020 în următorul cadru multianual (2021-2027). Analiza şi selectarea fondurilor este gestionată de FEI.

“Comisia utilizează toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a ajuta întreprinderile să depăşească criza provocată de coronavirus. Astăzi, ne consolidăm sprijinul oferit numeroaselor întreprinderi europene promiţătoare pentru a ne asigura că acestea vor continua să se dezvolte şi să crească în Europa. Prin intermediul ESCALAR, contribuim la deblocarea unor investiţii private suplimentare semnificative pentru a sprijini crearea liderilor pieţei de mâine.”, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

La rândul său, directorul general al FEI, Alain Godard, a subliniat că întreprinderile în curs de extindere au nevoie de finanţare a creşterii pentru a-şi putea dezvolta activităţile.

“Prin îmbunătăţirea mediului de finanţare, mai multe întreprinderi în curs de extindere din UE pot alege să rămână în Europa pentru a continua să crească, ceea ce este cu atât mai important acum, în această perioadă de criză, când întreprinderile pot avea nevoie de mai mult sprijin din partea investitorilor lor. Iniţiativa-pilot ESCALAR poate ajuta fondurile să se extindă şi ele, ceea ce va avea drept rezultat creşterea dimensiunilor acestora, susţinând astfel ecosistemele în care se înscriu fondurile cu capital de risc în etapa avansată şi fondurile orientate spre creştere din UE”, a spus Godard