Guvernul de la Madrid și-a exprimat dorința de a renegocia calendarul aprobat de Comisia Europeană în ceea ce privește reducerea deficitului bugetar.
Cabinetul Rajoy consideră o sinucidere trecerea de la un deficit de 8% din PIB, în 2011, la 4,4% anul acesta (o tăiere de 40.000 de milioane de euro), așa cum prevede calendarul aprobat de Comisia Europeană.
Obiectivul executivului spaniol este ca, în 2012, deficitul să se situeze în jur de 5%. Acest lucru presupune tăieri mai puțin dramatice, de circa 30.000 de milioane de euro, care, în opinia autorităților de la Madrid pot fi susținute.
”Trebuie să cunoaştem măsurile de consolidare fiscală pentru anul acesta, numai atunci vom putea acţiona. Spania trebuie să garanteze durabilitatea finanţelor sale publice”, a declarat astăzi Olli Rehn.
De asemenea, reprezentantul executivului comunitar a mai arătat că aşteaptă şi datele deficitului din 2011, estimat la 8%, depăşit cu două procente faţă de limita cu care s-a angajat anteriorul guvern socialist, că doreşte să ştie motivele devierii, şi dacă acestea provin de la guvernul central sau de la cheltuielile executivelor regionale ale comunităţilor autonome spaniole. ”Nu vom putea reveni la această chestiune decât atunci când vom avea informaţia completă”, a mai spus Rehn.