Mai exact, bugetul a fost suplimentat cu o sumă de 15,5 miliarde de euro pentru a-şi sprijini partenerii în eforturile de redresare după pandemia de COVID-19, informează marţi un comunicat al Reprezentanţei CE în România.

Din actualul buget al UE este prevăzută o altă sumă de 1 miliard de euro pentru Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), pentru un răspuns imediat la criză, totalul fondurilor suplimentare fiind de 16,5 miliarde de euro.

Din cele 118,2 miliarde de euro (în preţurile din 2018, echivalentul a 132,6 miliarde de euro în preţuri curente), principalul mecanism, „Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională” (NDICI), va beneficia de 86 de miliarde de euro, inclusiv 10,5 miliarde de euro din noul Instrument european de redresare („Next Generation EU”).

Crește bugetul pentru ajutor umanitar

Și bugetul pentru ajutor umanitar va creşte cu 5 miliarde de euro datorită acestui nou instrument, ajungând la 14,8 miliarde de euro (16,5 miliarde de euro în preţuri curente).

În ceea ce priveşte asistenţa pentru preaderare, Comisia Europeană menţine suma de 12,9 miliarde de euro pentru următorul CFM, se precizează în comunicat.