"Toți cetățenii UE ar trebui să se bucure de beneficiile unui Internet deschis şi legal, fără restricţii ascunse sau viteze mai mici decât au fost promise", a declarat Neelie Kroes, Comisarul European responsabil pentru Digital Agenda.
"Trebuie culese informaţii de primă mână de la consumatori despre calitatea reală a accesului la Internet. Cu aceste date, putem observa cu uşurinţă ce state au cele mai mare progrese şi cele care sunt în urmă, astfel încât să putem asigura suportul şi investiţiile necesare într-un mod corect", a continuat acesta.
Studiul va măsura vitezele în bandă largă, prin distribuirea către voluntari a unui dispozitiv care se instalează la conexiunea de Internet a acestora. Pentru a obţine date statistice cât mai reprezentative, studiul necesită peste 100.000 de voluntari, din care 3.000 în România.
Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), România are 3,13 milioane de conexiuni fixe la Internet, administrate de puțin peste 1.000 de furnizori operaţionali. Toţi aceştia sunt obligaţi, începând cu 20 ianuarie 2012, să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet furnizat.
Studiul Comisiei Europene este gestionat de către compania britanică SamKnows, specializată în măsurarea vitezei broadband.
"SamKnows a derulat deja proiecte similare de măsurare a vitezei de Internet în 15 ţări europene. Viziunea noastră este de a crea un standard global pentru măsurarea performanţei serviciilor de Internet în bandă largă”, a spus Alex Salter, CEO SamKnows. "În Europa, sperăm să construim o voce puternică din partea consumatorilor pentru a analiza problemele serviciilor de Internet pe termen lung. Sperăm că şansa de a evidenţa calitatea acestor servicii, precum şi potenţialul de a atrage mai multe investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii, vor motiva cât mai mulţi voluntari din România să se alăture programului", a continuat Salter.
Comisia Europeana și-a propus să cheltuiască aproape 9,2 miliarde euro in perioada 2014 – 2020 în proiecte pan-europene care să ofere cetățenilor și companiilor acces la rețele broadband de mare viteză.
Proiectul a fost special conceput pentru a furniza o imagine clară asupra vitezelor şi a fiabilităţii serviciilor nete din toate statele membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeană, furnizorii de servicii de Internet, autorităţile de reglementare în domeniu, precum şi consumatorii vor avea acces la rezultatele studiului, la finalizarea acestuia.