Toate statele membre UE aveau obligaţia de a notifica transpunerea noilor norme în materie de achiziţii publice până la data de 18 aprilie 2016. Solicitarea Comisiei ia forma unor scrisori de punere în întârziere, care au fost trimise Austriei, Belgiei, Bulgariei, Croaţiei, Republicii Cehe, Ciprului, Estoniei, Irlandei, Greciei, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Olandei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Finlandei, Spaniei şi Suediei.

Potrivit Executivului comunitar, noile directive sporesc eficienţa sistemului de achiziţii publice din Europa şi prevăd norme mai inteligente şi mai multe proceduri electronice. Statele care au făcut deja tranziţia la achiziţiile publice electronice raportează economii cuprinse între 5 şi 20%. "Având în vedere faptul ca statele membre ale UE cheltuiesc anual peste 1.900 miliarde de euro pentru achiziţiile publice, orice economie de 5% ar însemna revenirea în bugetul public a aproximativ 100 de miliarde de euro", apreciază Comisia Europeană.

În România, săptămâna trecută preşedintele Klaus Iohannis a promulgat pachetul de legi privind achiziţiile publice, adoptat
la data de 10 mai de Camera Deputaţilor. Premierul Dacian Cioloş, a promis că Guvernul va adopta, în cel mai scurt timp, hotărârile care vor duce la aplicarea imediată a pachetului de legi privind achiziţiile publice, în aşa fel încât să poată fi deblocate şi licitaţiile pe fonduri europene.

Noile legi privind achiziţiile publice au intrat joi în vigoare, în România, însă normele de aplicare urmează să fie adoptate în Guvern pe 31 mai 2016.

SURSA: Agerpres