‘Comisia ar urma să nu facă nicio propunere legislativă, dacă nu intervine nimic până la sfârşitul procedurii de consultare internă, vineri, 11 octombrie’, a transmis Comitetul regional porcin din Bretania (vestul Franţei), într-un e-mail transmis parlamentarilor europeni şi de care AFP a luat cunoştinţă.

Totodată, Sniv-Sncp, care îi reprezintă pe proprietarii francezi de abatoare, a deplâns, într-un comunicat, lipsa unei măsuri de etichetare a originii cărnii preparate, amintind că, în timpul scandalului cărnii de cal din 2012, Franţa a obţinut promisiunea unei astfel de reglementări.

‘Se pare că, pentru a-şi justifica alegerea, Comisia Europeană pretinde că, în UE, consumatorii ar mai interesaţi de preţ decât de originea cărnii’, a declarat, la rândul său, eurodeputata Agnes Le Brun, primar al comunei Morlaix (Bretania).

Grav afectată de scandalul declanşat iarna trecută, după ce s-a descoperit în produse semipreparate, în special lasagna, carne de cal prezentată ca fiind carne de vită, Franţa a făcut apel la UE să acţioneze în favoarea asigurării trasabilităţii şi transparenţei în ceea ce priveşte originea cărnii folosite pe teritoriul UE.

Mai multe ţări au exprimat însă rezerve asupra eficienţei unei astfel de măsuri, între acestea numărându-se Danemarca, Republica Cehă şi Marea Britanie.

SURSA: Agerpres