'Nu vor mai fi discuții înainte de referendum, acum doar vom aștepta rezultatul referendumului de duminică și vom ține cont de acest rezultat. Acum este momentul ca grecii să-și aleagă viitorul', a declarat, potrivit agenției EFE, purtătorul de cuvânt comunitar Margaritis Schinas la conferința de presă zilnică a executivului comunitar. Președintele (CE, Jean-Claude Juncker) se gândește la poporul grec, îi sprijină deplin hotărârea de a face parte din Europa și de a rămâne în zona euro', a adăugat el.

Referindu-se în continuare la conținutul ultimului acord de asistență financiară propus Greciei de creditorii internaționali și pe care premierul grec Alexis Tsipras a decis să-l supună votului populației, oficialul comunitar a subliniat că negocierile cu guvernul grec nu privesc doar ajutorul financiar, ci și respectarea de către Grecia a unor ținte fiscale și realizarea de reforme.

Întrebat despre ce va întreprinde Comisia odată ce se va afla rezultatul referendumului, Margaritis Schinas a răspuns că, în prezent, executivul comunitar face o analiză asupra posibilelor scenarii în eventualitatea în care grecii vor respinge ultimele propuneri ale creditorilor internaționali votând 'Nu' la referendum, exprimându-și însă speranță că nu acest vot va fi cel majoritar. În acest context, el a respins criticile că executivul comunitar 'face campanie electorală', după ce mai mulți responsabili europeni au îndemnat cetățenii greci să voteze 'Da', inclusiv Jean-Claude Juncker afirmând că 'un 'Nu' ar însemna că Grecia spune 'Nu' Europei'.

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut concetățenilor săi să respingă la referendum oferta creditorilor internaționali, invocând faptul că aceasta implică noi măsuri de austeritate, precum creșteri se taxe și reducerea unor cheltuieli, cum ar fi pensiile.

Tsipras a susținut că dorește astfel să obțină un acord 'mai bun' și mai 'just din punct de vedere social', el trimițând creditorilor internaționali o scrisoare cu propunerile sale. Principalele elemente ale acestor propuneri sunt obținerea unui nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), și o nouă restructurare a datoriei externe a Greciei.

AGERPRES