UPDATE

Gigantul TikTok a venit şi cu o primă reacţie în acest caz.

„TikTok a fost printre primii care au dezvoltat noi funcții și setări pentru a proteja tinerii și a-i împiedica pe cei sub 13 ani să acceseze platforma, probleme cu care se confruntă întreaga industrie.

Vom continua să lucrăm alături de experți și industrie pentru a ne asigura că tinerii de pe TikTok sunt în siguranță și așteptăm acum oportunitatea de a explica aceste măsuri în detaliu Comisiei”, au transmis reprezentanţii TikTok pentru Capital.ro.

Ştirea iniţială

Potrivit unui comunicat al executivului comunitar, TikTok a intrat în vizorul Comisiei Europene. Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a oferit mai multe informații.

TikTok a intrat în vizorul Comisiei Europene

Thierry Breton a explicat că protecția minorilor este o prioritate majoră în materie de asigurare a respectării legii pentru Actul legislativ privind serviciile digitale.

Oficialul a subliniat că aplicația trebuie să respecte pe deplin reguli. Comisarul a explicat că vorba despre o platformă care ajunge la milioane de copii şi adolescenţi.

Thierry Breton a spus și că este lansată procedura oficială de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.

Astfel, spune el, autoritățile europene se asigură că sunt luate măsuri proporţionale pentru a proteja bunăstarea fizică şi emoţională a tinerilor.

Breton subliniat apoi că trebuie depuse toate eforturile pentru a proteja copiii.

„Protecţia minorilor este o prioritate majoră în materie de asigurare a respectării legii pentru Actul legislativ privind serviciile digitale. Fiind o platformă care ajunge la milioane de copii şi adolescenţi, TikTok trebuie să respecte pe deplin Actul legislativ privind serviciile digitale şi să joace un rol deosebit în protecţia minorilor în mediul online. Lansăm astăzi această procedură oficială de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor pentru a ne asigura că se iau măsuri proporţionale pentru a proteja bunăstarea fizică şi emoţională a tinerilor europeni. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne proteja copiii”, a declarat Thierry Breton.

Comisia Europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Procedurile Comisiei Europene se vor concentra pe mai multe aspecte

Executivul comunitar a informat că procedurile Comisiei Europene se vor concentra asupra mai multor domenii. Este vorba despre:

  • respectarea obligaţiilor DSA legate de evaluarea şi atenuarea riscurilor sistemice, în ceea ce priveşte efectele negative reale sau previzibile care decurg din proiectarea sistemului TikTok, inclusiv a sistemelor algoritmice, care pot stimula dependenţele comportamentale şi/sau pot crea aşa-numitele „efecte ale găurii de iepure”;
  • respectarea obligaţiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de a institui măsuri adecvate şi proporţionale pentru a asigura un nivel ridicat de confidenţialitate, siguranţă şi securitate pentru minori, în special în ceea ce priveşte setările implicite de confidenţialitate pentru minori, ca parte a proiectării şi funcţionării sistemelor lor de recomandare;
  • respectarea obligaţiilor prevăzute în Actul legislativ privind serviciile digitale de a pune la dispoziţie un registru de date cu funcţie de căutare şi fiabil pentru comunicările cu caracter publicitar prezentate pe TikTok;
  • măsurile luate de TikTok pentru a spori transparenţa platformei sale. Investigaţia se referă la presupuse deficienţe în ceea ce priveşte acordarea accesului cercetătorilor la datele accesibile publicului TikTok, astfel cum se prevede la articolul 40 din Actul legislativ privind serviciile digitale.

În cazul în care sunt dovedite, aceste deficienţe ar constitui încălcări ale următoarelor articole din Actul legislativ privind serviciile digitale:

  • articolul 34 alineatul (1);
  • articolul 34 alineatul (2);
  • articolul 35 alineatul (1);
  • articolul 39 alineatul (1);
  • articolul 40 alineatul (12);
  • articolul 28 alineatul (1).