Comenzile noi din industrie, pe total, piaţa internă şi externă, s-au redus cu 19,1% în mai, comparativ cu aceeaşi lună din 2008, şi cu 22,3% în primele 5 luni, din cauza scăderilor mai accentuate ale ordinelor din industria bunurilor intermediare şi a bunurilor de folosinţă îndelungată, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

În mai, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, comenzile noi din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 39,3%, cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 22,6%, iar cele din industria bunurilor de uz curent cu 7,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). În acelaşi timp, industria bunurilor de capital a crescut cu 1,4%.

În intervalul ianuarie – iunie, comenzile noi din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 43,3%, cele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 29,4%, iar cele din industria bunurilor de uz curent 9,3%. Comenzile din industria bunurilor de capital au crescut cu 1%.

Comparativ cu aprilie, comenzile noi din industrie au fost mai mari cu 6,7%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri ale comenzilor noi în toate sectoarele, respectiv industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,7%), industria bunurilor intermediare (+8,7%), industria bunurilor de uz curent (+6,3%) şi în industria bunurilor de capital (+5,1%).

SURSA: Mediafax