Fenomenul turismului „la negru” este cunoscut de toata lumea, de la autoritatile locale, centrale, organele de control si pana la turistii de rand, dar impotriva caruia se pot lua foarte greu masuri.

Avand o permanenta preocupare in combaterea acestului fenomen, Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale desfasoara o campanie de informare si constientizare a proprietarilor si detinatorilor de spatii de cazare asupra obligativitatii de autorizare a locuintelor inchiriate in scop turistic.

Astfel, prin Directia Generala Autorizare si Post Privatizare si Directia Generala de Control, structuri de specialitate ale Departamentului de Turism, ministerul a deschis o linie telefonica gratuita la dispozitia turistilor – ”tel-verde” – si mentine publicul informat prin intermediul comunicatelor de presa (mesajul ”Cazarea la negru va costa”).

Prin mesajul ”Cazarea la negru va costa”, transmis intr-o forma grafica de atentionare, se doreste atragerea atentiei persoanelor fizice si/sau juridice care inchiriaza spatii pentru cazarea turistilor si consecintele neplacute ce se pot ivi ca urmare a aventurarii in organizarea si desfasurarea unui turism ce se doreste mult prea facil.

Acest fapt poate ascunde pericole, precum reactia neasteptata si premeditata a turistilor care isi manifesta nemultumirea fata de conditiile de care au beneficiat, ori de ”hartuiala” autoritatilor care urmaresc de fapt intrarea in legalitate a celor care practica aceasta activitate.

Dincolo de evaziunea fiscala produsa, intreprinzatorii neautorizati implicati in turism genereaza nemultumiri in randul agentilor de turism, a asociatiilor familiale, persoanelor fizice autorizate cu acest obiect de activitate, care, la randul lor, reclama o concurenta neloiala in mediul de afaceri.

Aspectele enumerate, coroborate cu scaderea calitatii serviciilor furnizate de intreprinzatorii neautorizati, la preturi mici, induc dezamagirea in randul turistilor si determina indepartarea sau reorientarea lor spre alte zone mai atractive din acest punct de vedere.

Sursa: MIMMCTPL