Piata rezidentiala din Bucuresti a fost afectata de criza financiara si de evolutia cererii in 2008, observandu-se o scadere cu 50% a vanzarilor, comparativ cu 2007, cu 3.600 de apartamente vandute in proiecte cu mai mult de 200 de unitati fiecare, potrivit reprezentantilor Colliers International.

Din numarul total de apartamente, 30% au fost vandute investitorilor prin intermediul unor afaceri incheiate in cea mai mare parte in primul trimestru a lui 2008, comparativ cu un procent mult mai mare in anul precedent, care este estimat la 80%.

In prima jumatate a lui 2008 vanzarile s-au situat la un nivel apropiat de cele din 2007 si anume 3.000 de unitati, insa incepand cu cel de-al doilea semestru influenta crizei internationale asupra sectorului imobiliar din Bucuresti a inceput sa se simta puternic. „In decursul ultimelor luni ale lui 2008 s-au vandut 600 de apartamente in proiecte noi, comparativ cu 3.300 de unitati, vanzarile inregistrate in semestrul doi din 2007”, au adaugat reprezentantii Colliers.

Cu toate acestea, s-a observat un interes inca activ din partea cumparatorilor fata de diferitele oferte rezidentiale de pe piata.

„Cumparatorii continua sa se intereseze de diferite proiecte si detaliile aferente pentru ca intr-un viitor apropiat sa ia o decizie de cumparare. In general cei care iau decizia de a achizitiona un apartament/o casa in aceasta perioada sunt cei care detin lichiditati suficiente pentru a nu fi necesar un credit bancar”, mai spun consultantii Colliers.

In perioda decembrie 2008 – ianuarie 2009 au avut loc o serie de tranzactii pe piata rezidentiala din Bucuresti, fiind vorba atat de apartamente noi cat si vechi din diferite zone ale Bucurestiului. Printre acestea se numara

  • In ansambul rezidential Rose Garden din Colentina s-au cumparat 2 apartamente, unul de doua camere, 134 946 euro (pretul incluzand TVA, boxa si parcare supraterana), si respectiv 3 camere cu 163 300 euro (pretul incluzand TVA, boxa si parcare subterana), in ambele cazuri modalitatea de plata fiind cash
  • In cadrul proiectului Asmita Gardens s-a cumparat de curand un apartament de doua camere la pretul de 180 000 euro (exclusiv TVA), modalitatea de plata: cash
  • In Soseaua Chitilei s-a cumparat cu 185000 euro (inclusiv TVA) o casa noua de trei camere, cu o suprafata totala de 185 mp (115 mp casa + 70 mp teren), avand ca modalitate de plata credit de 108 000 euro de la Alpha Bank si restul cash in valoare de 77 000 euro
  • In zona Cotroceni, langa Palatul Parlamentului a fost cumparat un apartament de doua camere, cu o suprafata utila de 58 mp, perfect renovat, la un pret de 125000 euro (cash,)
  • In zona Tineretului- Timpuri Noi, s-a cumparat un apartament de doua camera prin credit in valoare de 84000 euro.
  • In zona Bucur Obor, cu 88,000 euro s-a cumparat un apartament de 3 camere, cu imbunatatiri si mobila in stare buna, modalitatea de plata fiind bani cash.
  • La Turda s-a cumparat un apartament de doua camere cu 93000 euro (cash)

S-a observat astfel o preponderenta a utilizarii cash-ului ca modalitate de plata in cumpararea unui apartament, creditul detinand o pondere restransa.

„Apartamentele cumparate in aceasta perioada sunt livrate sau mai au cateva luni pana la livrare, pretul lor variind in functie de anul constructiei (nou sau vechi), zona in care este localizat si suprafata locuintei, de la 84.000 euro(inclusiv TVA) pana la 214.200 euro (inclusiv TVA) pentru un apartament de doua camere”, au concluzionat reprezentantii Colliers.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 birouri in 51 de tari, pe 6 continente si 9.300 angajati. Colliers International furnizeaza clientilor sai o gama larga de servicii, incluzand consultanta in domeniul investitiilor, intermedierea tranzactiilor de vanzare-cumparare, respectiv inchiriere de spatii de birouri, comerciale, rezidentiale, administrarea proprietatilor imobiliare, evaluari si studii de fezabilitate, design si constructii, studii de cercetare, finantari ipotecare, tranzactii hoteliere si servicii corporate.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru. In Romania, Colliers International este lider de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara.

Sursa: Colliers International