Colliers International, unul dintre principalii jucatori ai pietei de consultanta imobiliara din Romania, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 18 milioane de euro, in scadere fata de anul 2007, cand a raportat afaceri de 21,2 milioane de euro.

Cu toate acestea, cifra de afaceri a Colliers calculata in lei a fost mai mare in acest an, 65 milioane de lei, fata de 64,2 milioane de lei in 2007, pe fondul diferentei de curs valutar.

Ponderea cea mai mare din venituri a detinut-o divizia de inchirieri spatii de birouri, care si-a consolidat pozitia de lider de piata si in 2008, atingand o cota de piata de 50% la nivelul Capitalei. Portofoliul de clienti al departamentului cuprinde principalele banci din Romania, cele mai mari companii din industria FMCG, companii de IT, software si audit.

Cea mai mare crestere a fost inregistrata in divizia de evaluari, care a consemnat venituri cu 50% mai mari decat in 2007, urmata indeaproape de departamentul de inchirieri centre comerciale, care si-a crescut incasarile cu 31% fata de anul precedent. Cresteri semnificative au inregistrat si diviziile de inchirieri spatii industriale, consultanta si cea de inchirieri spatii de birouri.

„In ciuda unui an foarte greu si a dificultatilor de finantare care au afectat piata imobiliara, ma bucur ca am reusit sa incheiem anul cu rezultate foarte bune si mai mult de jumatate dintre departamente au simtit o crestere. Criza financiara globala a afectat in primul rand pietele de vanzari – rezidential, terenuri si investitii – care in 2008 au avut scaderi substantiale, in timp ce pietele de inchirieri, unde companiile gandesc strategic si pe termen lung au avut in continuare o tendinta ascendenta”, a declarat Bogdan Georgescu, Managing Partner in cadrul Colliers International.

Cresterea diviziei de evaluari s-a datorat extinderii colaborarii cu principalele fonduri de investitii si institutii financiare prezente in Romania. Colliers International a fost in 2008 evaluator exclusiv al proprietatilor detinute in Romania de Immoeast, cel mai mare fond de investitii activ in regiune.Unul din proiectele importante ale departamentului de inchirieri centre comerciale a fost lansarea cu succes a mall-ului bucurestean Liberty Center, deschis in octombrie anul trecut. Colliers International a actionat ca agent exclusiv al proiectului si a reusit sa produca o premiera pentru piata locala de retail, Liberty Center fiind primul centru comercial preinchiriat integral inaintea inaugurarii.

O evolutie spectaculoasa a avut-o si segmentul de inchirieri spatii industriale, care a crescut din punct de vedere al veniturilor cu peste 18%, in timp ce cota de piata a Colliers a depasit 50% in Bucuresti si aproape 46% pe intreaga tara.

„Cred ca solutia iesirii din criza nu consta doar in reducerea costurilor, ci mai ales in intelegerea fenomenelor si oportunitatilor reale din economie. De aceea, in 2009 vom continua sa investim in educatie si dezvoltarea profesionala a tuturor oamenilor din cadrul firmei, astfel incat sa reusim sa ne consolidam pozitia de lider al pietei de consultanta imobiliara din Romania”, a mai spus Bogdan Georgescu.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 250 birouri in 51 de tari, pe 6 continente si 9.300 angajati. Colliers International furnizeaza clientilor sai o gama larga de servicii, incluzand consultanta in domeniul investitiilor, intermedierea tranzactiilor de vanzare-cumparare, respectiv inchiriere de spatii de birouri, comerciale, rezidentiale, administrarea proprietatilor imobiliare, evaluari si studii de fezabilitate, design si constructii, studii de cercetare, finantari ipotecare, tranzactii hoteliere si servicii corporate.

Colliers International ofera expertiza multi-disciplinara in administrarea proprietatilor de orice tip, implicare pe piata locala, relationare nationala, regionala si globala cu clientii si o puternica prezenta globala.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

Sursa: Colliers International