"Cu un procent de 6% din totalul schimburilor de experienţă, ţara noastră se află în top, alături de Spania, Italia şi Franţa, în efortul de formare al tinerilor antreprenori. Prin această iniţiativă, persoanele care-şi doresc să devină antreprenori sau antreprenorii începători beneficiază de asistare practică şi financiară pe o durată de până la 6 luni, în străinătate, sub îndrumarea unui antreprenor-gazdă”, se arată în comunicatul Colfansa.

Conform statisticilor, cele mai solicitate domenii pentru schimbul de experienţă sunt publicitatea (16%), urmată de IT, servicii şi comunicare (10%), educaţie şi formare (8%), turism, servicii legale, fiscale şi de consultanţă (8%).

Erasmus pentru tineri antreprenori este un program finanţat de Comisia Europeană, prin intermediul căruia se încurajează schimburile de experienţă în domeniul afacerilor pe teritoriul Uniunii Europene. Programul funcţionează cu ajutorul a peste 170 de organizaţii intermediare, regionale sau naţionale, care oferă asistare mediului afacerist (ex: Camera de Comerţ, organizaţii care sprijină antreprenoriatul, centre de consiliere antreprenorială).

„Prin facilitarea mobilităţii, a transferului de know how şi expertiză la nivel european, proiectul permite stimularea competitivităţii şi inovării. Pe fondul crizei economice globale, antreprenoriatul  în rândul tinerilor reprezintă o şansa de integrare activă pe piaţa muncii , dar trebuie să luăm în considerare că o afacere viabilă poate fi dezvoltată doar prin testarea unor idei creative şi aplicate la dinamica pieţei”, a declarat Cristina Fometescu, director de proiect în cadrul Asociaţiei Colfasa.

Până în prezent, aproximativ 3.730 potenţiali noi antreprenori şi antreprenori-gazdă din toate ţările Uniunii Europene au aplicat pentru a participa în program. Studii recente au arătat faptul că 51% din tinerii europeni ar fi interesaţi să urmeze o carieră de antreprenoriat, însă foarte puţini dintre ei ştiu cum să-şi pună ideile în practică. Este şi cazul României, care, în ciuda faptului că dispune de tineri entuziaşti să-şi demareze propria afacere are un deficit de fonduri pentru a-i susţine.

Asociaţia Colfasa este o organizaţie nonprofit, parte integrantă a Grupului Colfasa, care de mai bine de 10 ani elaborează şi gestionează proiecte finanţate de Uniunea Europeană.