Lars Feld, unul din cei ‘cinci înţelepţi’, un grup de economişti care influenţează dezbaterea publică în Germania, dar au un impact limitat asupra politicilor, a apreciat că estimările făcute recent de grup sugerează că revendicările Germaniei de la zona euro se ridică la aproximativ 3.500 de miliarde de euro.

‘Când o bună parte din aceste revendicări intră în default, vor exista insolvenţe în rândul firmelor mici şi mijlocii iar economia ar fi afectată’, a declarat Lars Feld la o întâlnire cu jurnaliştii. ‘Această scădere ar fi echivalentă cu 7-10% din Produsul Intern Brut al Germaniei’, a adăugat Lars Feld.

Consilierul economic al guvernului german a mai spus că şi o ieşire a Greciei din zona euro nu ar putea fi făcută fără costuri substanţiale, adăugând că, deşi riscul de contagiune via sectorul bancar s-a redus, există în continuare riscul ca ieşirea Greciei să-i determine pe investitori să se aştepte ca şi alte ţări să facă acelaşi lucru.

Mai mulţi oficiali germani au evocat în ultima perioadă posibilitatea de a scoate Grecia, care este menţinută pe linia de plutire cu ajutorul fondurilor furnizate de partenerii europeni în afara zonei euro. Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel şi aliaţii săi resping această idee.
SURSA: Agerpres