"Am avut şi oportunitatea să discutăm despre preocupările pe care le are Comisia Europeană, ca şi FMI, în ceea ce priveşte planurile privind noul Cod Fiscal şi reducerea TVA. Ministrul m-a asigurat că paşii vor fi evaluaţi cu atenţie şi, dacă este necesar, vor fi propuse măsuri compensatorii pentru a nu submina sustenabilitatea fiscală a bugetului", a spus Dombrovskis, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu Eugen Teodorovici, la sediul Ministerului Finanţelor.

Oficialul CE a mai afirmat că, în cadrul întrevederii, s-a mai vorbit despre Semestrul European şi programul asistenţei balanţei de plăţi.

"Comisia apreciază eforturile României din ultimii ani de a îmbunătăţi poziţia fiscală şi competitivitatea. Vedem rezultate pozitive în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut", a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Cu câteva ore mai devreme, Valdis Dombrovskis declarase, la Palatul Victoria, că a prezentat premierului Victor Ponta o serie de îngrijorări legate de intenţia Guvernului de a modifica Codul Fiscal şi de a reduce substanţial Taxa pe Valoare Adăugată /TVA/.

'I-am prezentat premierului Victor Ponta o serie de îngrijorări legate de intenţia Guvernului de a modifică Codul Fiscal şi de a reduce substanţial Taxa pe Valoare Adăugată. În opinia Comisiei, această măsură va avea un efect fiscal substanţial negativ. De asemenea, măsura nu e în concordanţă cu recomandarea generală a Comisiei în ceea ce priveşte politica de taxe. Noi recomandăm să se meargă pe uşurarea poverii fiscale asupra muncii şi, în special, a muncii slab plătite, şi nu asupra unor taxe cu impact direct în creşterea economică şi în consum', afirmase Dombrovskis.

O delegaţie a Ministerului Finanţelor Publice (MFP) va efectua săptămâna viitoare o vizită, la Washington, unde va discuta cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale despre măsurile Guvenului în ceea ce priveşte Codul Fiscal, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, la finalul unei întrevederi cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis.

AGERPRES