Totuşi, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, deputatul Varujan Pambuccian, a negat că ar fi fost stabilit un nivel clar al reducerii contribuţiilor, subliniind că o decizie mai fermă se va lua miercuri, în cadrul grupului de lucru constituit în acest sens la nivelul coaliţiei.
“Da, s-a discutat în coaliţie atât despre reducerea CAS pentru angajatori, cât şi despre reducerea cotei unice. S-a stabilit care va fi reducerea CAS, s-au făcut şi simulări cu privire la golul de finanţare ce ar apărea la buget după acestă măsură, dar mai e nevoie de decizia politică”, a declarat pentru Capital Petru Lakatos, deputat UDMR.
“Miercuri la 10.00 o să fie grupul de lucru privind scăderea contribuţiilor sociale. Nu s-a abordat subiectul, doar s-au hotărât ziua şi ora la care să aibă loc şedinţa”, a spus Pambuccian.
La rândul său, liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabo Levente, a subliniat că a fost deja tranşată decizia de scădere a fiscalităţii pe muncă, însă procentul nu a fost stabilit.
“Tranşată este decizia că vor scădea contribuţiile, dar cu cât procentual încă nu. Probabil de la mijlocul anului, din iunie, iulie, vor fi scăzute contribuţiile sociale”, a declarat senatorul UDMR.
Anterior, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că reducerea contribuţiilor sociale ar urma să vizeze partea plătită de angajator.
În prezent, angajatorii plătesc CAS de 20,8% pentru condiţii normale de muncă, de 25,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de 30,8% pentru condiţii speciale de muncă.
Acestora li se adaugă contribuţii de 5,2% pentru asigurările de sănătate, de 0,5% la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi de 0,25% la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
De asemenea, contribuţiile privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale sunt cuprinse între 0,15% şi 0,85%.
Măsura a fost discutată şi cu experţii FMI. Simulările arată că daca ar scădea bugetul de stat ar pierde 1,2 miliarde de lei, care nu ar fi un gol atât de mare.