‘Săptămâna aceasta ieşim cu o prognoză de 1,7% faţă de 1,5% pentru 2011, cu impact parţial al agriculturii. S-ar putea să aveam chiar mai mult în realitate. Datele de la ministerul de resort arată o calitate deosebită a producţiei agricole, care înseamnă valoare adăugată. Vom avea o reflectare mai mare a producţiei vegetale în PIB’, a spus Ghizdeanu.

Pe de altă parte, a menţionat preşedintele CNP, sectorul construcţiilor îşi revine mai încet, la şapte luni fiind înregistrată o scădere de 0,5%.

În ceea ce priveşte prognoza de creştere economică pentru 2012, Ghizdeanu a afirmat că sunt în analiză mai multe paliere, respectiv 2,5-3-3,2%, în scădere faţă de prognoza iniţială de 3,5-4%.

‘În acest moment, toate datele şi informaţiile arată că anul viitor va exista o încetinire a creşterii economice în Europa, la principalele ţări partenere şi, evident, şi la noi. Ca urmare vom realiza o revizuire a prognozei de 3,5-4%, care era în strategia fiscal-bugetară. Suntem în analiză pentru finalizare, palierul poate să fie 2,5-3-3,2 %. Dacă avem semnale de la noul minister în privinţa fondurilor structurale, acestea pot compensa. Problema este cât compensează cererea internă – investiţiile publice şi fondurile structurale – încetinirea cererii externe’, a spus preşedintele CNP.