Până în prezent, un număr de cinci unităţi sanitare au fost clasificate în categoria I de competenţă, dar cu condiţia de a realiza, până la data de 31 decembrie 2011, un plan de conformare specific fiecărei unităţi.
Este vorba despre Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara,  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi. În Capitală, opt institute au fost clasate în categoria I Monospecialitate.

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii a aprobat, astăzi, 158 ordine de clasificare, în funcţie de competenţă, numărul total al acestora ajungând la 275.

Astfel, în 19 judeţe (Brăila, Bistriţa Năsăud, Buzău, Bihor, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Ialomiţa, Harghita, Giurgiu, Maramureş, Olt, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman, Vaslui, Vâlcea, Neamţ şi Sălaj), toate unităţile sanitare din administrarea Ministerului Sănătăţii şi a administraţiilor locale au fost clasificate, conform noilor norme.