„Atunci când a fost evenimentul din 10 august, eu am avut o opinie foarte fermă că măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate şi, în consecinţă, au apărut diferite relatări, filmări, şi s-a constituit un dosar penal pe care l-a analizat DIICOT.

Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România şi eu, împreună cu dumneavoastră, împreună cu multe milioane de români, ne-am luptat ca să păstrăm independenţa justiţiei, adică ca niciun politician să nu se amestece în mersul dosarelor.

Nici preşedintele. Şi atunci nu pot să vă spun decât unele opinii personale şi să îmi exprim convingerea că justiţia din România va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Iar în ce priveşte această fază, concretă, procedurală, personal, ca şi mulţi alţi români, suntem de părere că este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă”, a transmis preşedintele, la Palatul Cotroceni.

Clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018

Pe 15 iulie, DIICOT a anunţat că a dispus clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

În ordonanţa de clasare, procurorii au spus că că a existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

De asemena, DIICOT spunea că nu toate „victimele colaterale” ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi „victime inocente”.