Instanţa s-a referit la un caz din Franţa, unde un tată necăsătorit nu a putut obţine concediul suplimentar solicitat pentru îngrijirea copilului, după cel prevăzut de lege, deşi concediile de maternitate sunt acordate foarte frecvent, conform agerpres.ro

Cu toate că a recunoscut că discriminarea între bărbaţi şi femei este ilegală, CJUE a hotărât că ţările europene pot rezerva concediul parental suplimentar numai pentru mame, ‘nu în calitate de părinte, ci legat de efectele sarcinii şi ale maternităţii’, arată un comunicat de presă. ‘Astfel de concedii suplimentare trebuie să aibă rolul de a asigura protecţia stării biologice a femeii şi relaţia specială a acesteia cu copilul în perioada de după naştere’, a considerat instanţa.

Vot incredibil în Senatul din Franța

Senatul din Franţa a votat vineri noapte cu o majoritate covârşitoare dublarea concediului paternal pentru noii taţi, de la 14 la 28 de zile, inclusiv şapte zile libere obligatorii, potrivit DPA. Această măsură esenţială a bugetului de securitate socială pe 2021 a trecut cu 341 de voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.

Măsura, descrisă înainte de vot de secretarul de stat pentru protecţia copilului Adrien Taquet ca fiind o „reformă istorică”, ar urma să intre în vigoare la 1 iulie, conform AFP. Senatul va încheia sâmbătă examinarea restului bugetului de securitate socială şi ar urma să îşi exprime marţi votul asupra întregului pachet. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat în septembrie că măsura este „în primul rând una în favoarea egalităţii între femei şi bărbaţi”.

„Când un copil vine pe lume, nu există niciun motiv pentru care doar mama să aibă grijă de el”, a spus el atunci.

Este important să existe o împărţire mai echitabilă a sarcinilor „din prima zi”, a mai afirmat Macron, adăugând că egalitatea între sexe „este marea cauză a mandatului meu de cinci ani şi continuăm să face progrese”.