Bugetul mediu alocat pentru călătoriile în ţară a fost de 800 lei de persoană, în timp ce pentru minivacanţa în străinătate românii au alocat 320 euro de persoană.

"Cei mai mulţi români au ales să petreacă în ţară minivacanţa de 1 Decembrie, Valea Prahovei fiind destinaţia preferată. Nu vor fi ocolite nici staţiunile balneare din ţară şi Delta Dunării. Cele mai căutate destinaţii externe sunt, în acest an, capitalele europene. Destinaţii clasice de city break – Viena, Paris, Londra şi Praga, unde turiştii se pot bucura în această perioadă şi de târgurile de Crăciun. Le recomandăm destinaţii cu temperaturi blânde precum Cipru şi Malta sau, de ce nu, Tenerife", a precizat Cosmin Marinof, director naţional de vânzări la TUI Travel Center/Eurolines.

Tariful mediu pentru un city break de trei nopţi care include transport cu avionul şi cazare într-un hotel de 4 stele a fost de aproximativ 320 euro/persoană în timp ce pentru destinaţiile interne bugetul mediu alocat pentru minivacanţa de 1 decembrie a fost de 190 euro/persoană.

Cei care au avut posibilitatea să-şi aloce mai multe zile de concediu pentru această minivacanţă au optat pentru destinaţii mai îndepărtate, exotice, precum Thailanda sau Cuba.

"Consider că vacanţele tailor made (personalizate) sunt o alternativă bună deoarece turiştii noştri combină aceste patru zile libere cu încă patru de concediu şi câştigă o vacanţă exotică. Românii care au ales pachetele în destinaţii extra-europene pentru minivacanţa de 1 decembrie au optat pentru sejururi de 7 sau 9 nopţi la destinaţie şi fac parte din categoria turiştilor care nu mai pleacă de Revelion sau de Crăciun din ţară şi folosesc aceasta oportunitate, mai ales că preţurile acestor pachete sunt mai avantajoase decât de Revelion", a spus Sorin Stoica, CEO Eturia.

Printre destinaţiile cerute pentru începutul lunii decembrie se numără Maldive şi Mauritius (1.450 euro/persoană), Punta Cana şi Cuba (1.350 euro/persoană) sau chiar pachete în grup în India (1.290 euro/persoană). De asemenea, turiştii Eturia au ales şi Mexic, Cuba, Seychelles, Mauritius, Tanzania, Singapore şi Thailanda.

"Turiştii care aleg călătoriile în minivacanţa de 1 decembrie au vârste cuprinse între 35-50 ani. Există clienţi pentru fiecare destinaţie şi pentru fiecare pachet. Locurile pentru vacanţele asociate acestei perioade au fost vândute cu două luni înainte", spune Sorin Stoica.

Vânzări mari au fost şi pentru staţiunea Băile Felix, la hoteluri de 3 şi 5 stele cu SPA propriu, pachete de 3-4 nopţi, cu preţuri între 600-800 de lei.

"Cele mai bine vândute pachete sunt, pentru noi, în Ungaria (băi termale), unde un sejur scurt (3 nopţi) costă aproximativ 200 de euro/persoană. Un real succes a avut programul de Thailanda, o combinaţie Bangkok şi Phuket, de la 1.495 euro/persoană", a spus Lucia Morariu, general manager Eximtur.

Alte zone de interes major au fost Sinaia şi Buşteni, cu vânzări record pentru această perioadă.

În ceea ce priveşte destinaţiile externe, clasamentul după volumul de vânzări este dominat de Thailanda, Maldive, Ungaria Slovenia, Austria, Germania, Italia.

Cele mai lungi sejururi sunt pentru Thailanda şi Maldive (8-10 zile). Pentru Thailanda, tarifele pleacă de la 1.300 de euro/persoană, iar pentru Maldive de la 2.800 de euro/persoană.

'Pachetele pentru vacanţa de 1 Decembrie în România s-au vândut cu mult timp înainte. Sunt patru zile de vacanţă pe care românii au vrut să le petreacă în staţiuni balneare pentru a se bucura de terapii şi relaxare la piscina interioară, ori la munte sau pe litoral, la hotelurile care sunt deschise iarna. Pentru bucureşteni, Valea Prahovei, Poiana Braşov, Bran, Moeciu, Călimăneşti – Căciulata au fost cele mai solicitate', a spus Dan Dumitru, director de marketing la agenţia Paralela 45.

Pentru vacanţa la o vilă de trei stele din Sinaia turiştii au plătit 472 de lei/persoană, în timp ce pentru un hotel de trei stele în Predeal, 460 de lei/trei nopţi, iar la Balvanyos, pentru un hotel de 4 stele, patru nopţi, cazare cu demipensiune, acces la centrul termal, plimbare cu sania trasă de cai, cină cu barbeque, 321 de euro/persoană. La Călimăneşti-Căciulata, preţul porneşte de la 80 de lei/persoană/noapte.

În afara României, circuitul în Israel şi Iordania din Iaşi, vacanţa la Viena de la Cluj-Napoca, pachetele pentru Israel, Budapesta cu Viena, Praga, Amsterdam ori Lisabona, au fost cele mai vândute. Pachetele au pornit de la 300 de euro/persoană. Circuitul de Republica Moldova, de trei nopţi, cu transport cu autocarul şi excursie cu degustare de vin în oraşul subteran Cricova a costat 185 de euro de persoană şi a fost unul dintre cele mai bine vândute.

'Cu minivacanţa de 1 decembrie suntem la două săptămâni după reducerile de Black Friday şi cu 3 săptămâni înainte de Sărbătorile de iarnă. Românii vor să valorifice perioada liberă dar fără investiţii majore care să le dea bugetul peste cap', precizează Matei Psatta, marketing manager Vola.ro.

Conform acestuia, peste 30% dintre rezervări sunt făcute cu o săptămână înaintea plecării, iar preţul rămâne cel mai important criteriu în alegerea destinaţiei. Se pare că minivacanţa de 1 Decembrie oferă un prilej de a reveni în ţară şi românilor care locuiesc în străinătate. Aceştia aleg să profite astfel de preţurile mai bune decât de sărbători, de disponibilitatea mai mare a biletelor de avion, de aeroporturile mai libere. De aceea, aproximativ 30% dintre rezervările de bilete de avion au ca destinaţie oraşe din România.