Ce stabilește noul acord al coaliției? Premierul și miniștrii au primit interzis

Documentul respectiv se numește „Act adițional la Acordul de Guvernare din 21 decembrie 2020”. Acesta stabilește, printre altele, că șeful guvernului trebuie să informeze partidul care a propus ministrul respectiv, înainte ca acesta să fie demis.

Totodată, coaliția de guvernare va avea ședințe le fiecare început de săptămână „pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare”.

Partidele coaliției pot iniția discuții și cu alte partide

De asemenea, acordul introduce posibilitatea ca partidele coaliției pot iniția discuții și cu alte partide pe anumite teme care nu sunt în programul de guvernare.

„În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative”, este scris în textul documentului.

De asemenea, actul adițional arată că lupta cu pandemia și campania de vaccinare rămâne prioritatea guvernului.

„Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde există”, este scris în document.

Textul integral al noului acord poate fi vizualizat Aici.

Declarația lui Ludovic Orban după anunțarea acordului

Ludovic Orban a transmis că „după 2 zile de discuții serioase” coaliția de guvernare a decis să semneze o completare la acord, care va aduce „proceduri și puncte de vedere” pentru creșterea încrederii în parteneri.

„După 2 zile de discuții serioase, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție. O completare care să aducă proceduri și puncte de vedere, care să ducă la creșterea încrederii în parteneri. Formațiunile politice care au constituit această coaliție sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au.

Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege, și-au făcut iluzii. Suntem o coaliție bazată pe încredere. Suntem preocupați, în primul rând, de o guvernare care să ducă la o îmbunătățire semnificativă a vieții”, a declarat Ludovic Orban.

Sursă foto: Dreamstime