Potrivit unui document al Comisiei Europene publicate de Reuters, oficialii ciprioţi au acceptat să vândă aur în valoare de 400 de milioane de euro din rezervele Băncii Centrale pentru a ajuta la finanţarea unei părţi din programul de sprijin. La preţurile actuale, pentru a strânge 400 de milioane de euro Ciprul ar fi nevoit să vândă 10,36 tone de aur, în condiţiile în care la finele lunii februarie rezervele sale de aur se situau la 13,9 tone. Banca centrală a Ciprului a dezminţit informaţiile apărute în presă referitoare la intenţia sa de a vine o parte din rezervele sale de aur în conformitate cu condiţiile programului european de asistenţă financiară.

‘Guvernul cipriot a prezentat diverse opţiuni, inclusiv aceasta. În consultările sale privind proiectul memorandumului de înţelegere, executivul a inclus astfel de opţiuni astfel încât am putea avea posibilitatea de a îndeplini cerinţele financiare’, a declarat Christos Stylianides, purtător de cuvânt al guvernului.

În cursul şedinţei de tranzacţionare de joi, cotaţia unciei de aur a scăzut la 1.553,10 dolari, cel mai redus nivel din 5 aprilie, apoi a ajuns la 1.557,51 dolari.

Datele Băncii Centrale a Ciprului arată că la sfârşitul lunii februarie valoarea rezervelor de aur se ridica la 563,4 milioane de euro.

Purtătorul de cuvânt al guvenului cipriot a confirmat joi că necesităţile Ciprului în cadrul programului de sprijinire au crescut de la 17,5 la 23 de miliarde de euro. Conform acestor declaraţii, Ciprul va fi nevoit să găsească şase miliarde de euro în plus faţă de cele şapte miliarde de euro prevăzute în acordul preliminar convenit cu creditorii internaţionali.

Christos Stylianides nu a spus cum anume va strânge Ciprul cele 13 miliarde de euro, după ce autorităţile de la Nicosia s-au angajat deja să introducă măsuri de austeritate şi să restructureze sectorul bancar.

Miniştrii de finanţe din zona euro ar urma să se reunească vineri, la Dublin, pentru a discuta detaliile pachetului de asistenţă financiară pentru Cipru.
SURSA: Agerpres