„Valorificarea potenţialului agricol din România, pe termen mediu şi lung, nu se poate face fără curaj în reformarea sistemului de învăţământ agricol, aici la Ministerul Educaţiei şi la Ministerul Agriculturii. Cred că ambele ministere şi profesia agricolă, în general, au interesul să împingă şi să susţină această reformă, pentru ca performanţa făcută de români să fie realizată şi în România, nu doar în afara ţării”, a spus Cioloş la finalul întâlnirii oficiale pe care a avut-o cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.
Dacian Cioloş a subliniat că întâlnirea cu Daniel Funeriu a vizat, în primul rând, punerea în temă cu privire la perspectivele viitoarei politici agricole comune la nivelul UE, care va finanţa cercetarea aplicată, inovarea, formarea profesională şi încurajarea tinerilor să lucreze în agricultură şi să-şi dezvolte afaceri proprii în acest domeniu.
“Toate aceste instrumente financiare, care vor fi şi la dispoziţia României din 2014 încolo, nu vor putea fi puse în valoare dacă nu există o cercetare reformată, dacă nu există un sistem de învăţământ profesional adaptat nevoilor din practică, dacă nu există o legătură între tânărul care vrea să preia o fermă sau să lucreze într-o societate agricolă, sistemul de formare profesională de bază, sistemul de formare continuă”, a declarat Cioloş.
Liceele agricole, ancorate la realitatea din teren
Comisarul European este de părere că “este nevoie de licee mai bine ancorate în realitatea practică, în realitatea productivă”.
“Şi dacă ar fi măcar un singur liceu legat de ce se cere în producţia agricolă ar fi un început bun. În momentul de faţă nu cred că putem spune că liceele agricole sunt strâns ancorate în realitatea de producţie de astăzi”, a punctat oficialul european.
Referindu-se la starea în care se află la ora actuală unele institute de cercetare agricolă din România, cum sunt cele de la Băneasa şi Vidra, comisarul european a atras atenţia că este nevoie de o revizuire a modului de lucru şi a dispozitivului de susţinere financiară.
“Aici este paradoxul, sunt institute sau staţiuni de cercetare în paragină, iar pe de altă parte, agricultorii din România fac contracte de performanţă cu institute de cercetare din Olanda, din Franţa, din Germania şi aşa mai departe. Deci, pur şi simplu, privind realitatea în faţă, trebuie să tragem concluzia că e problemă care trebuie rezolvată prin reformare, restructurare. Şi cred că nu trebuie să ne fie frică de reform”, a afirmat Cioloş.

Te-ar putea interesa și: