“Sper să existe înţelepciunea şi inteligenţa de a utiliza acest potenţial de productivitate, nu doar prin exportul de materii prime ci şi prin procesarea producţiei aici şi folosirea oportunităţilor de export atât pe piaţa europeană, dar mai ales pe piaţa internaţională. Condiţiile în viitor vor fi favorabile pe piaţa internaţională pentru cei care vor fi în măsură să facă o agricultură competitivă din punct de vedere al preţului şi al calităţii produselor şi utilizării resurselor naturale”, a afirmat Cioloş.

Acesta a precizat că piaţa europeană este total deschisă produselor din România pentru că nu există nicio barieră tarifară, aceleaşi norme şi standarde aplicându-se sectorului alimentar din România cât şi celui din Germania.

“Într-adevăr se pune problema competitivităţii, dar este o problemă economică care se poate rezolva inclusiv cu fonduri europene. Vreau să atrag atenţia că pe viitor creşterea de consum de produse alimentare nu este atât de mare în UE, cât este în ţările emergente, cu care inclusiv UE negociază acum acorduri comerciale. Cred că acolo ar exista un potenţial de creştere al exporturilor de produse de calitate şi competitive din sectorul agroalimentar românesc. România poate utiliza toate facilităţile negociate de UE în aceste acorduri de liber schimb şi să-şi valorifice potenţialul de competitivitate”, a mai adăugat Dacian Cioloş.

Sănătatea, un factor important în agriculută

Dacian Cioloş a mai spus că pe lângă mediu, un factor important în producţia agricolă este sănătatea. „Acestea sunt interconectate şi implementate împreună ele influenţează agricultura şi competitivitatea din acest domeniu” a afirmat comisarul european.

El a subliniat faptul că cererea alimenară este în creştere la nivel internaţional, atât din punct de vedere cantitativ, pentru că vorbim de circa 9 miliarde de consumatori până în 2050, care trebuie hrăniţi, cât şi din punct de vedere calitativ. „Observăm că, în prezent, consumatorul este din ce în ce mai atent cu ce cumpără. Şi nu este vorba numai de cel care are bani. Oamenii sunt din ce în ce mai atenţi la siguranţa alimentară”, a mai spus Cioloş.