Viceprimarul Capitalei Dan Darabont a declarat luni că, în urma arestării primarului general Sorin Oprescu, s-a ajuns la o situaţie de avarie din punct de vedere tehnico-financiar la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), considerând că trebuie să se întrunească de urgenţă consilierii generali pentru desemnarea conducerii interimare a instituţiei.

'Este o situaţie de avarie din punct de vedere tehnico-financiar la Primărie, nu are cine să semneze pentru o sumă mai mare de un milion de lei, deci Consiliul General este cel care poate printr-o hotărâre de delegare de competenţă pentru asigurarea interimatului să scoată din acest impas executivul Municipiului Bucureşti. Cred că trebuie să lăsăm la o parte orice competiţie între majoritate şi minoritate, între Primăria Capitalei şi primăriile de sector. Este acum vorba despre interesul bucureştenilor, despre dreptul lor la servicii publice funcţionale', a declarat Darabont, în faţa Primăriei Generale.

El a atras atenţia că trebuie plătite salariile. 'Zilele acestea noi trebuie să plătim salariile. Vă dau un exemplu. Pentru angajaţii Primăriei, pentru cei din RATB, RADET, este vorba despre peste 20.000 de persoane, deci gândiţi-vă 20.000 de familii bucureştene, care în majoritatea cazurilor se bazează pe acest salariu ca unică sursă de venit, deci nu ne putem juca cu lucrurile acestea, nu discutăm de mari contracte, discutăm despre funcţionalitatea de zi cu zi a Primăriei', a explicat viceprimarul Capitalei.

El a afirmat că luni, la ora 14,00, la Primăria Capitalei are loc o întrunire de lucru în cadrul căreia se va stabili calendarul pentru săptămâna aceasta. 'La ora 14,00 avem o întâlnire cu prefectul, toţi liderii grupurilor de consilieri şi cei doi viceprimari. Este o întâlnire tehnică de lucru, care să stabilească calendarul pentru această săptămână. În opinia mea este de maximă urgenţă întrunirea Consiliului General într-o şedinţă extraordinară, care să desemneze conducerea interimară a executivului Primăriei Municipiului Bucureşti', a precizat Dan Darabont.

Potrivit acestuia, indiferent cine este ales să asigure interimatul nu este vorba despre o nouă administraţie, ci de a duce la bun sfârşit un mandat în condiţii 'foarte nefericite', o iarnă pentru care Municipalitatea trebuie să se pregătească, iar o nouă administraţie va fi aleasă abia în vara anului viitor.

'Este o decizie politică în primul rând. Trebuie lăsat la o parte orice fel de aroganţă politicianistă şi să conlucreze minoritatea. De la destrămarea USL este PSD minoritar în CGMB. Avem doar 13 consilieri din 54, dar principalul obiectiv este de a trece cu bine (…) peste aceste luni de iarnă, altfel nu vom reuşi', a răspuns Darabont, la întrebarea dacă el sau al doilea viceprimar al Capitalei Cornel Pieptea va prelua atribuţiile lui Sorin Oprescu.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis duminică arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită. AGERPRES