De la 1 ianuarie 2012 va intra în vigoarea noua Lege a Sănătăţii. Actul va conduce la o reformă substanţială a sistemului de sănătate prin trecerea celei mai mari părţi a contribuţiilor către firme private de asigurare. Pe scurt, companiile de asigurare vor semna contracte cu furnizorii de servicii medicale(spitale şi medici de familie) şi, separat, cu contribuabilii. CNAS nu va mai deţine monopolul motiv pentru care este de aşteptat ca nivelul de calitate a serviciilor medicale va creşte. Dar care va fi oferta?

În forma sa actuală (proiect), legea impune două criterii majore: companiile care doresc să intre în sistem trebuie să aibă cel puţin 1 milion de clienţi pe partea de asigurări de sănătate şi să fi vândut poliţe dedicate în valoare de cel puţin 500 de milioane de euro la nivel de grup. Specialiştii contactaţi de Capital arată că, în acest moment, în România există doar 6 astfel de companii.

“Suntem interesaţi să intrăm, dar să vedem în ce condiţii. Cred că pe acest segment s-ar putea califica Allianz, Signal Iduna, Eureko, Alico, AXA şi probabil BCR Life. Noi nu am fost întrebaţi nimic legat de acest proiect. Am înţeles că a fost elaborat de o comisie de la preşedintele Băsescu, condusă de profesorul Cristian Vlădescu, împreună cu domnul Virgil Păunescu. Legat de criteriile financiare şi de experienţă în domeniul este bine că s-au ales aceste niveluri şi că nu se vor califica societăţile mai mici“,  spune pentru Capital Violeta Ciurel, CEO al AXA România.

Liderul sistemului, marele absent

Pe de altă parte, atât Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, cât şi organismele reprezentative pentru piaţă şi companiile în sine au acceptat faptul că actualul proiect de lege ar putea fi completat şi chiar modificat în anumite zone. De altfel, reprezentanţii CNSAS au anunţat că proiectul va fi lansat în dezbatere publică în cel mai scurt timp. Până atunci, mai multe companii au trimis către UNSAR propuneri pentru modificarea legii. La rândul său, organismul care adună cei mai importanţi asigurători din România a sintetizat propunerile şi a trimis un document spre analiza CSA.

Reprezentanţii CSA susţin că, până în acest moment, documentul cu pricina nu a ajuns pe masa Comisiei, însă, în cazul în care le va fi solicitat ajutorul în conceperea legii, îl vor acorda în măsura competenţelor proprii. Principala nemulţumire în ceea ce priveşte noua lege vine dinspre Astra Asigurări care, deşi este lider de piaţă în România, nu îndeplineşte criteriile impuse de actuala lege pentru a putea participa la noul sistem.

Cele două criterii care exclud Astra Asigurări, ca şi majoritatea companiilor de pe piaţa locală, sunt cele care impun un număr minim de un milion de asiguraţi pe poliţe de sănătate şi prime brute subscrise pe acelaşi domeniu de 500 de milioane de euro la nivel de grup. În acest context, cei de la Astra „solicită introducerea unui criteriu unic de calificare – cel puţin un milion de clienţi în portofoliul propriu de asiguraţi în anul fiscal anterior intrării în vigoare a legii, alături de autorizarea asigurătorilor care pot intra în sistemul de asigurări“.

LISTA SCURTĂ
 
Metlife aparţinând Alico îndeplineşte prin grupul-mamă criteriile privind primele brute subscrise şi numărul de asiguraţi pe poliţe de sănătate. Sunt interesaţi să participe la noul sistem;

Eureko îndeplineşte cele două criterii şi chiar promovează de mai multă vreme liberalizarea sistemului de sănătate;
 
Axa Asigurări este cel mai mare grup din Europa pe partea de asigurări de viaţă şi de sănătate. Şi-a anunţat disponibilitatea, însă aşteaptă forma finală a legii;
 
Signal Iduna este o prezenţă importantă în România pe partea de asigurări de sănătate şi îndeplineşte, la nivel de grup, criteriile impuse de noul proiect;
 
BCR Asigurări de Viaţă este încă sub semnul întrebării, însă, potrivit aprecierilor unor specialişti, acţionarul majoritar (VIG) îndeplineşte criteriile privind clienţii şi primele brute subscrise;

Allianz- Ţiriac aparţine grupului german Allianz care este unul dintre cele mai mari nume din Europa pe piaţa asigurărilor. Îndeplineşte criterii impuse de lege şi este interesată să participe.