Turcia, complex hotelier de cinci stele, regim ultra all inclusive, șapte nopți de cazare, biletul de avion și transferurile incluse, plus asistență turistică, mare și relaxare. Prețul? Doar 430 de euro, cu toate taxele incluse, singura condiție fiind rezervarea pachetului încă de pe acum, prin intermediul programului ear­ly booking (în­scrieri timpurii). Aceeași ofertă, dacă rezervarea se face în aprilie-mai, va avea prețul de aproximativ 600 de euro, chiar 700 de euro, dacă turistul se decide să aleagă pachetul la debutul lunilor de foc ale sezonului estival.

Reducerile ajung şi la 45% pentru unele destinaţii.  Având în vedere că suntem în grafic, nu credem că vor mai fi oferte speciale şi last minute în vară.
Marius Berca, director marketing, Christian Tour

Aproape ignorat în urmă cu câțiva ani, când acest program a fost introdus pe piață, early bookingul a ajuns să fie extrem de apreciat de turiști, aproximativ 25% dintre aceștia folosindu-l pentru a achiziționa pachete de vacanță mai ieftine cu 20% până la 50% față de tariful întreg, disponibil pentru perioada în care se efectuează călătoria. Mai mult decât atât, early booking a fost un instrument de educare a turiștilor pentru a-și rezerva vacanța din timp, astfel încât toată lumea să fie mulțumită: ei să beneficieze de tarife reduse, iar turoperatorii să-și facă calculele mult mai bine și, în final, să poată obține tarife mai avantajoase de la parteneri, pentru că știu din timp câte persoane pot trimite către diferite destinații.

„Vânzările pentru ofertele cu reducere early booking sunt în creştere cu 15%-20% faţă de anul trecut, iar pentru anul 2012 ne propunem ca pentru fiecare destinaţie să vindem cu 50% mai mult decât în 2011“, spune Marius Berca, director de marketing al operatorului Christian Tour. Potrivit lui, cele mai cerute destinaţii sunt Turcia, Grecia, Bulgaria, Muntenegru, Spania (Mallorca, Costa del Sol, Costa Brava). „Reducerile ajung chiar şi la 45% pentru unele destinaţii şi, având în vedere că suntem în grafic cu vânzările, nu credem că vor mai fi oferte speciale şi last minute în vară“, completează Berca.

Litoralul românesc se vinde din timp

Ofertele de early booking nu au cuprins doar pachetele pentru străinătate. Reduceri de până la 30% au fost gândite și pentru hotelurile de două-cinci stele de pe litoralul Mării Negre, stațiunile montane, balneare, Delta Dunării sau zonele de agroturism. Programul demarat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) prevede achiziționarea pachetelor până la 31 martie, urmând ca vacanța să fie consumată în intervalul mai-septembrie 2011, deci inclusiv în plin sezon estival, când prețurile pe litoral se încing la 40 de grade. „În fiecare an, acest program a câștigat interesul consumatorilor de vacanțe în România, motiv pentru care nivelul vânzărilor a crescut considerabil de la ediție la ediție (s-a ajuns la a patra ediție n.red)“, spune Corina Martin, președintele ANAT. „Ne așteptăm ca și în acest an să înregistrăm creșteri față de anii anteriori“, adaugă aceasta. În 2011, aproape 80.000 de români au rezervat vacanța prin early booking, față de 50.000 în 2010 și 30.000 în 2009. Chiar dacă numărul acestor rezervări nu reprezintă un procentaj mare din volumul pachetelor contractate, trendul crescător arată o atenție sporită acordată planificării din timp a concediilor, prin urmare o educare a turistului.

OFERTE TENTANTE

  • MALLORCA Cine vrea să-și petreacă va­canța de vară la spanioli poate plăti prin early booking 550 de euro pe persoană pentru cazare la hotelul HSM Atlantic Park, clasificat la patru stele. Tariful crește cu 27% dacă este rezervat după sfârșitul lunii martie. (ofertă Christian Tours)

  • CORFU Vacanța de vară la Holiday Place (4 stele) costă 478 de euro dacă este rezervată prin early booking. Prețul include reducerea de 15% din tariful pe care un turist l-ar plăti dacă ar achiziționa pachetul după 30 aprilie,  transportul cu avionul și 7 nopți cazare cu demipensiune. (ofertă Pegas Holidays)

  • TENERIFE Pachetul de vacanță în frumoasa insulă costă 759 de euro pentru cazare la hotel Gala, clasificat la patru stele. În pachet sunt incluse  șapte nopți de cazare în regim demipensiune și transportul cu avionul. Tariful este valabil pentru rezervările efectuate până în luna aprilie. (ofertă Prestige Tours)


80.000 de pachete turistice au fost vândute în 2011 prin intermediul programului early booking, desfășurat în perioada ianuarie-martie