Cinci decenii mai târziu, Vicky Safra a devenit gardiana vastei averi Safra, construită în peste 180 de ani, timp de trei generații și pe patru continente. Se poate spune că Vicky Safra este una dintre cele mai bogate femei de pe planetă.

Una dintre cele mai bogate femei ale lumii

De la moartea lui Joseph Safra, în decembrie 2020, controlul asupra unora dintre cele mai importante bunuri ale familiei a trecut la văduva sa, acum în vârstă de 68 de ani, și la cei patru copii ai lor.

Toți sunt înscriși ca proprietari ai J. Safra Sarasin (Elveția) și Banco Safra (Brazilia), două bănci cu active de aproximativ 90 de miliarde de dolari. Firme legate de participațiile imobiliare ale familiei includ clădirea Gherkin din Londra și 660 Madison Avenue în New York.

Transferul de avere Safra este unul dintre cele mai mari din istorie, dar face parte dintr-o tendință de creștere a familiilor ultra-bogate, care transmit averi de mărimea marilor corporații.

Averea bancară a lui Safra își are rădăcinile în Alep, Siria, unde familia a înființat Safra Freres & Cie, în anii 1840, în timpul Imperiului Otoman, pentru a finanța caravane comerciale de cămile.

Alep a fost locul de naștere al lui Jacob Safra, dar a cărui familie s-a mutat în Brazilia în 1953, unde a înființat o companie pentru comerțul cu metale, utilaje și bovine, iar ulterior a creat o bancă.

Familia uneia dintre cele mai bogate femei

Joseph, fiul său cel mic, studia în Anglia când familia s-a mutat în America de Sud. În Brazili, a cunoscut-o pe viitoarea soție, Vicky, a cărei familie, ca și Safra, era de origine evreiască și a emigrat din Grecia, în anii 1950. În 1969 s-au căsătorit. Au avut patru copii și 14 nepoți.

Jacob, fiul cel mai mare, (45 de ani) se ocupă de operațiunile internaționale pentru afacerea de familie, în timp ce David, cel mai mic, supraveghează firma braziliană. Tatăl lor, care a suferit de maladia Parkinson, a petrecut mai mult de un deceniu învățându-i să preia conducerea.

Cei doi băieți vor trebui să conducă băncile într-un peisaj financiar în schimbare, confruntându-se cu concurența, și să arate că pot face față unor provocări precum serviciile bancare digitale și plățile.

Ca și regretatul ei soț, care rareori acorda interviuri, Vicky nu iese prea des în public. Văduva lui Safran locuiește în prezent în Elveția, iar puținele apariții publice sunt de obicei determinate de acțiuni filantropice, inclusiv cele ale Fundației Vicky și Joseph Safra.

Tranzacții recente indică faptul că cei doi frați implicați în afacerea bancară a familiei intenționează să extindă imperiul. Jacob Sarasin a finalizat recent achiziționarea afacerilor bancare private ale Bank of Montreal din Hong Kong și Singapore.

De asemenea, Banco Safra din Brazilia a anunțat că va cumpăra operațiunile bancare private și de gestionare ale activelor Credit Agricole din Brazilia.