Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a fost aleasă și deputat în circumscripţia electorală nr.17 Dolj la scrutinul electoral din 11 decembrie. Politiciana s-a născut la 18 noiembrie 1974, în Craiova, scrie dcnews.ro.

A absolvit Facultatea de Litere și Istorie din Craiova, specializarea română-italiană, în anul 1997 și Colegiul Național de Apărare în anul 2001. Este doctorand în sociologie la Universitatea din București.

În perioada 1997 – 1998 a fost redactor la cotidianul Cuvântul Libertății din Craiova, apoi șef departament Investigații-Anchetă și redactor șef-adjunct la același ziar.

La doar 17 ani, Lia Olguța Vasilescu era membru fondator Partidul România Mare, iar în 1993 a devenit președintele organizației de tineret România Mare din Dolj. În perioada 2000-2004 a fost purtător de cuvânt al PRM și din anul 2000, președintele Organizației de Tineret România Mare și membru în Biroul Permanent al PRM.

A facut parte din delegatiile Parlamentului Romaniei la Parlamentul European, Adunarea Parlamentara a OSCE, Adunarea Parlamentara a Uniunii Europei Occidentale.

În legislatura 2000-2004 a fost deputat PRM de Dolj, membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. În 2004 a obținut un nou mandat de deputat, însă, la sfârșitul anului 2007, a demisionat din PRM și s-a înscris în PSD.

A fost senator în legislatura 2008-2012, până în luna iunie când a demisionat din Parlament, după ce a câștigat Primăria Municipiului Craiova. 

Este divorțată, are un copil și are centura neagră la karate.

În actualul Parlament, Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD de Gorj, este membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

A facut parte din delegatiile Parlamentului Romaniei la Parlamentul European, Adunarea Parlamentara a OSCE, Adunarea Parlamentara a Uniunii Europei Occidentale.

A demisionat din Partidul Romania Mare in decembrie 2007 si s-a inscris in Partidul Social Democrat.
Din 2008 a fost aleasă senator de Dolj, demisionând la data de 29 iunie 2012. Din noiembrie 2012 este primar al orașului Craiova.

În urma alegerilor din 11 decembrie, Olguța Vasilescu revine în fotoliile Parlamentului, aceasta urmând să-și dea demisia din fruntea Primăriei Craiova.

Are centura neagra la karate, a initiat o lege care prevede sa fie interzise injuriile de pe Internet.

Lia Olguța Vasilescu a intrat în atenția procurorilor DNA în urma unor denunțuri referitoare la săvârșirrea infracțiunilor de: luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni), spălare de bani (2 infracțiuni).

După mai multe termene, magistrații au decis retrimiterea dosarului primarului Craiovei din nou la DNA pentru relurea cercetărilor.