Jurnalistul Dan Andronic a explicat cine decontează eșecul moțiunea de cenzură. El a comentat rezultatul ședinței din Parlament. În opinia sa, era de așteptat ca ședința de astăzi să fie una în care cvorumul să conteze mai mult decât votul. Un blat care convine ambelor partide.

„Așa cum spun de câteva zile miza reală a moțiunii de cenzură era asigurarea cvorumului, adică capacitatea PSD de a aduce la vot toți aliații, dar mai ales parlamentarii proprii. S-a dovedit că strategia PNL, dar mai ales a celor din umbra guvernului Orban, de a ține acasă parlamentarii, cu promisiuni sau amenințări, nici nu mai contează, a fost cea care a câștigat! Marcel Ciolacu a ieșit zdrențuit din această încercare, având acum de gestionat o situație gravă din punct de vedere al imaginii, dar înclin să cred că este o remiză care-i convine. A creat o întreagă agitație în jurul moțiunii de cenzură, a stimulat o parte din parlamentari și s-a lămurit cine-i sunt aliații din Parlament”, a spus Amdronic.

226 de parlamentari au fost prezenți, fiind nevoie de 233 de parlamentari prezenți pentru a se asigura cvorumul de ședință necesar votării moțiunii de cenzură. PNL, USR, PMP, UDMR și deputații din Grupul Minorităților Naționale au lipsit de la ședința Parlamentului.

Întrebat cum comentează faptul că cinci parlamentari PSD nu s-au prezentat la ședința dedicată moțiunii și dacă acest lucru poate fi apreciat ca un blat politic, Dan Andronic a spus:

„S-a ales varianta cu Dormiți Liniștiți! Absența parlamentarilor PSD este o scuză jalnică! Întotdeauna o moțiune are o problemă cu votarea, stă în câteva voturi, dar cred că este pentru prima dată când nu se poate asigura cvorumul necesar unei ședințe. Nu declanșezi un asemenea demers dacă nu ai toate asigurările că este o luptă pe care o câștigi. Așa s-a ajuns în situația de șah etern, pentru că ședința Parlamentului nu mai poate avea loc, astăzi fiind ultima zi a ședinței extraordinare. S-a terminat!”.

Dan Andronic este de părere că ședința de astăzi va înseamna câteva procente în plus pentru PNL și o pierdere de viteză a PSD.

„Este un eșec care va avea un cost electoral pentru PSD. Este greu de spus cât de mult a pierdut, dar disiparea energiilor anti-guvernamentale într-un moțiune eșuată este în mod cert un act ratat. Al PSD…”, a mai spus Andronic.