Lista "IBM Next 5 in 5" se bazează pe tendinţe ale pieţei şi ale societăţii, precum şi pe tehnologii emergente din cadrul laboratoarelor de cercetare IBM din toată lumea care pot face ca aceste inovaţii să devină realitate.

IBM reduce distanţa dintre domeniul ştiintifico-fantastic şi realitate în fiecare zi. Inovaţiile tehnologice vor schimba vieţile oamenilor în următoarele modalităţi:

Oamenii vor avea mai multă putere

Orice obiect care produce caldură prezintă potenţialul de a crea energie ce poate fi stocată. Mersul pe jos. Şedintele de alergat. Mersul pe bicicletă. Căldura degajată de calculator. Chiar şi apa din interiorul ţevilor. Progresele în domeniul tehnologiilor de energie regenerabilă vor permite oamenilor să stocheze această energie cinetică, care în prezent este irosită, şi să o folosească pentru a alimenta case, birouri şi oraşe.

Mici dispozitive pot fi ataşate la spitele de la roţile bicicletelor pentru a încărca baterii pe măsură ce pedaltaţi. Veţi avea satisfacţia de a ajunge la destinaţie, dar simultan veţi alimenta câteva becuri din casă. Energia creată este disponibilă în toate formele de la orice obiect din jurul nostru. Cercetătorii IBM din Irlanda caută modalităţi de a înţelege şi minimiza impactul de mediu al convertirii energiei valurilor în energie electrică.

Parolele nu vor mai fi folosite

Construcţia biologică reprezintă cheia identităţii individuale, şi în curând, va deveni cheia protecţiei identităţii. Nu va mai fi nevoie să creaţi, să urmăriţi sau sa memoraţi mai multe parole pentru diferite conturi. Imaginaţi-vă că veţi putea merge la bancomat şi retrage bani în mod sigur, doar rostind numele sau privind într-un mic senzor ce poate recunoaşte modelul unic al retinei. Prin acest proces, va puteţi verifica contul de pe telefonul mobil sau de pe tableta personală.

Fiecare persoană are o identitate biologică unică şi în spatele acestei identităţi sunt date. Date biometrice – definiţii faciale, scanări ale retinei şi fişiere vocale – vor fi îmbinate prin intermediul aplicaţiilor software pentru a construi parola online unică ADN.

Referite ca şi date biometrice multifactor, sisteme inteligente vor putea să îmbine aceste informaţii în timp real pentru a se asigura că oricând cineva încearcă să vă acceseze informaţiile, este identică profilului biometric unic al utilizatorului şi tentativa este autorizată. Pentru a fi de încredere, astfel de sisteme ar trebui să vă permită să alegeţi informatiile pe care doriţi să le furnizaţi.

Abilitatea de a citi gândurile va deveni posibilă

Începând de la Houdini până la Skywalker şi X-Men, abilitatea de a citi gândurile a fost o iluzie pentru fanii domeniului ştiintifico-fantastic de foarte mulţi ani, dar dorinţa acestora poate deveni realitate în curând.

Inginerii IBM cercetează moduri de a lega creierul la dispozitive precum calculatoare şi telefoane inteligente. Când va gândiţi să sunaţi pe cineva, se va întâmpla. Sau puteţi controla cursorul de pe ecranul calculatorului gândindu-vă la poziţia unde doriţi să îl mutaţi. Cercetătorii din domeniul bio-informaticii au creat căşti cu senzori avansaţi pentru a înregistra activitatea electrică ce poate recunoaşte expresii faciale, emoţii şi niveluri de concentrare, şi gândurile unei persoane fără a fi necesare acţiuni fizice din partea lor.

În următorii cinci ani, vom începe să vedem aplicaţiile acestei tehnologii în industria de jocuri şi de entertainment. De asemenea, doctorii pot folosi această tehnologie pentru a testa modele ale creierului, chiar şi de a asista la reabilitarea de pe urma atacurilor cerebrale şi pentru a ajuta la înţelegerea tulburărilor mentale, precum autismul.

Diviziunea digitală nu va mai exista

În societatea globală, creşterea şi abundenţa economică sunt decise de nivelurile de acces la informaţie. În următorii cinci ani, distanţa dintre caracteristicile informaţiei se va micşora considerabil datorită progreselor în tehnologiile mobile.

În prezent, există 7 miliarde de oameni ce populează planeta. În următorii cinci ani, vor exista 5,6 miliarde de dispozitive mobile – ceea ce înseamnă că 80% dintre populaţia globală va deţine un dispozitiv mobil. Pe măsură ce costurile de a deţine un telefon mobil devin mai mici, oamenii cu venituri reduse vor putea să facă mult mai multe decât pot face în prezent.

De exemplu, în India, folosind tehnologia de recunoaştere vocală şi dispozitive mobile, IBM permite cetăţenilor din comune ce nu ştiu să scrie şi să citească, să transfere informaţii prin intermediul mesajelor înregistrate pe telefoane. Având acces la informaţii ce nu existau, cetăţenii pot verifica starea vremii pentru a îi ajuta să aleaga perioada când să fertilizeze recoltele, pentru a identifica perioada când doctorii ajung la ei şi pentru a identifica cele mai bune practici pentru recolte şi pentru produse.

Comunităţile în creştere vor putea utiliza tehnologia mobilă pentru a furniza acces la informaţii esenţiale şi pentru a deservi mai bine oamenii prin intermediul unor noi soluţii şi modele de business precum comerţul pe dispozitive mobile şi servicii de sănătate la distanţă.

Mesajele email neimportante vor deveni prioritare

Gândiţi-vă cât de des suntem asaltaţi de reclame pe care le considerăm irelevante sau nu le dorim. Acest lucru nu va mai fi la fel pentru mult timp. În următorii cinci ani, reclamele nedorite pot părea atât de personalizate şi relevante încât va părea ca mesajele spam au dispărut. În acelaşi timp, filtrele spam vor fi atât de precise încât nu veţi mai fi deranjaţi de oferte promoţionale.

Imaginaţi-vă că biletele la concertele favorite vor fi rezervate pentru dumneavoastră în momentul în care devin disponibile, şi pentru data în care sunteţi disponibil. Prin intermediul alertelor, veţi putea achiziţiona bilete instant de pe dispozitive mobile. Imaginaţi-vă că veţi fi anunţat că o furtună de zăpadă vă va afecta planurile de călătorie şi va trebui să vă redirectionaţi zborul.

IBM dezvoltă tehnologia ce foloseşte sisteme de analytics în timp real pentru a înţelege şi pentru a integra date de la toate aspectele vieţii precum reţelele sociale şi preferinţele online pentru a prezenta şi pentru a recomanda informaţii ce sunt utile pentru dumneavoastră.

Începând de la ştiri generale, ştiri din sport şi ştiri din politică, veţi avea încredere că tehnologia va şti ce doriţi, pentru a decide cum utilizaţi informaţiile.
<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/tuisda1q6ns" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Te-ar putea interesa și: