Românii din străinătate au început deja să voteze, primele secţii de vot fiind deschise în Australia şi Noua Zeelandă. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, în diaspora sunt 715.064 de români cu drept de vot, care pot merge la una dintre cele 835 de secţii de votare deschise sau pot alege opţiunea votului prin corespondenţă.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, care s-a desfăşurat tot pe perioada a trei zile în străinătate, au votat 675.348 de români aflaţi pe teritoriul altor state, dintre care 25.189 prin corespondenţă.

La momentul publicării acestei ştiri, datele oferite de Biroul Electoral Central arătau că, în străinătate, votaseră deja 96.065 de persoane, dintre care 17.503 folosind opţiunea votului prin corespondenţă.

Prin comparaţie, vineri la ora 20:00, în turul întâi, în diaspora se înregistrau 86.128 de voturi, dintre care 25.189 prin corespondenţă.

Oficialii Ministerului Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români aflaţi în străinătate să se prezinte la urne încă din prima parte a perioadei alocate votului (vineri, sâmbătă, duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi.