Oficiali americani au declarat pentru Reuters faptul că Trump primeşte în medie o informare pe săptămână de la serviciile de informaţii – cu mult mai puţin decât majoritatea predecesorilor săi -, însă adjunctul său Mike Pence primeşte briefinguri aproximativ şase zile pe săptămână. 

Panetta, un fost congresman democrat care a fost director CIA şi secretar al Apărării în cadrul primului mandat al preşedintelui Barack Obama, a declarat în cadrul Forumului Strategiei Arabe, o conferinţă sponsorizată de guvernul din Dubai, că aversiunea lui Trump 'nu poate dura'. 

Într-un interviu acordat duminică pentru Fox News, Trump a declarat că briefingurile serviciilor de informaţii sunt repetitive şi că a înţeles deja că există indicii privind potenţiale ameninţări. 

'Ştiţi, sunt o persoană inteligentă. Nu am nevoie să mi se spună aceleaşi lucruri cu aceleaşi cuvinte în fiecare zi în următorii opt ani', a declarat Trump. 

Panetta a spus că Trump ar trebui să ţină seama de punctul de vedere al serviciilor de informaţii americane potrivit cărora Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale americane prin atacuri informatice.

Secretar de stat american, decorat de Putin

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat marţi oficial că directorul general al concernului ExxonMobil, Rex Tillerson, este nominalizarea sa pentru funcţia de secretar de stat în viitoarea administraţie de la Washington, potrivit publicațiilor internaționale.

Rex Tillerson a fost decorat cu ”Ordinul Prieteniei” în 2013 de către preşedintele rus Vladimir Putin.

''Tenacitatea sa, ampla sa experienţă şi înţelegerea profundă a geopoliticii îl fac (pe Rex Tillerson, n.r.) o alegere excelentă pentru funcţia de secretar de stat. El va promova stabilitatea regională şi se va concentra pe interesele esenţiale de securitate naţională ale Statelor Unite'', a menţionat Donald Trump într-o declaraţie dată publicităţii de echipa sa de tranziţie.

La conducerea gigantului petrolier ExxonMobil, Rex Tillerson (64 de ani) a coordonat operaţiuni în mai mult de 50 de ţări.

În 2011, ExxonMobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare comună de petrol şi producţie. De atunci, cele două companii au încheiat zece acorduri joint-venture pentru proiecte în Rusia. Tillerson şi-a construit legături strânse cu Igor Sechin, directorul executiv al companiei petroliere Rosneft, care este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Consilierul lui Trump, în vizită la Moscova

Carter Page, consilier al preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, din perioada campaniei electorale, a efectuat o vizită la Moscova, unde a avut programate o serie de convorbiri cu oameni de afaceri și lideri de opinie.

Anterior, Page declarase că administraţia preşedintelui ales al SUA are nevoie de oameni care cred în potenţialul relaţiilor ruso-americane, scrie agenţia de presă rusă. 

În martie 2016, Donald Trump îl prezentase pe Page în calitate de consilier de politică externă.

Finanţist de profesie, Carter Page a lucrat timp de câţiva ani în trecut la Moscova, fiind implicat direct în deschiderea filialei băncii de investiţii Merrill Lynch în Rusia şi a fost consultant într-o serie de operaţiuni-cheie cu Gazprom, Liniile Energetice Unite ale Rusiei şi alte companii importante ruse. El este fondatorul companiei de consultanţă şi investiţii Global Energy Capita, specializată în sectorul energetic.

De altfel, după cum relata recent Newsweek, fostul consilier al lui Trump, Carter Page, este investigat de serviciile americane şi europene sub suspiciunea că în vară ar fi fost angajat în discuţii secrete cu oficiali ai guvernului rus. Page a recunoscut că a călătorit în Rusia, dar a negat orice contact inadecvat cu oficiali ruşi.

AGERPRES