În ciuda crizei, licitaţiile pentru obiectele de artă foarte valoroase sunt încă la mare căutare de către colecţionarii înfocaţi care vor să deţină un tablou celebru în schimbul unei sume fabuloase.

Astfel, casa de licitaţii Christie’s a anunţat că va scoate la licitaţie, pe 8 decembrie, la Londra, două tablouri pictate de celebrii Rembrandt şi Rafael.

„Piata marilor maeştri a dat dovadă de stabilitate anul trecut, colecţionarii internaţionali au continuat să sesizeze oportunităţile de a achiziţiona opere care apar rar în licitaţii”, a declarat optimist Richard Knight, unul dintre organizatorii licitaţiei.

Licitaţia va cuprinde astfel un portret semnat de Rembrandt (1606-1669), care este evaluat la peste 27 de milioane de euro. La acesta se adaugă un crochiu (desen rapid care indică în câteva linii trăsăturile principale ale unei figuri) aparţinând lui Raphael, evaluat la 17 milioane de euro. 

Opera realizată de artistul italian Raphael, „Capul unei muze”, reprezintă chipul unei muze şi a servit drept studiu pentru o opera murală despre Parnassus – care, potrivit mitologiei grecilor, este muntele unde locuiau muzele. Opera a fost inclusa în una dintre frescele realizate între 1508 şi 1511 pentru papa Iulius al II-lea, la Vatican.

Celor două opere se adaugă şi lucrarea „Sf. Ioan Evanghelistul” realizată  de pictorul italian Domenico Zampieri. Opera acestuia este avaluată la 10,9 milioane de euro.