Acesta a arătat, totodată, că recomandarea autorităţii de concurenţă este de reducere a preţurilor cu cel puţin 12%.

'Preocuparea noastră, a Consiliului Concurenţei, este ca reducerea TVA la alimente să se vadă în preţul de la raft. Unul dintre instrumentele pe care le-am putea folosi pentru monitorizarea pieţei este Monitorul preţurilor. Cred că e o ocazie bună să dinamizăm acest proces, dar există un blocaj pentru că nu avem un acord al marilor lanţuri de magazine. Am avut şi mai avem discuţii pe acest subiect. Nu vrem să facem rău, dar nu suntem nici confortabili atunci când firme concurente discută despre preţuri. Evident, vrem ca reducerea TVA să ajungă cât mai mult la consumator şi atunci companiile ne întreabă ce au voie să discute, să stabilească între ele, dar, în acelaşi timp să rişte să fie acuzate de formarea unui cartel. Consiliul Concurenţei are acest rol de consiliere, iar alături de ANPC, Ministerul Agriculturii trebuie să vedem cum putem să monitorizăm ceea ce se întâmplă', a afirmat Chiriţoiu.

Potrivit preşedintelui autorităţii de concurenţă, de la 1 iunie 2015, comercianţii nu vor avea voie să stabilească la unison să reducă preţurile cu 5 lei sau să ca roşiile să aibă un preţ fix în toate reţelele comerciale.

'Practic, de la 1 iunie, comercianţii nu au voie să spună că am hotărât cu toţii ca în magazine reducem preţurile cu 5 lei. Deci, nu pot spune că roşiile în toate reţelele de magazine roşiilor vor fi la preţul X. Fiecare de capul lui nu are decât să reducă preţurile. Noi le-am spus reprezentanţilor marilor lanţuri de magazine, reprezentanţilor asociaţiei producătorilor: <<Puteţi să recomandaţi membrilor voştri reducerea preţurilor cu cel puţin 12%>>. Dar nu pot spune nici toţi la unison că reduc cu 12% sau 11%. Noi suntem, în principiu, de acord cu preţuri maximale, dar nu suntem de acord să recomande un nivel fix la un preţ minim', a explicat Bogdan Chiriţoiu.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică, începând de la 1 iunie, anul acesta. AGERPRES