De la inceputul anului 2009, chiriile pentru spatiile de birouri au suferit ajustari de 15-2-%, nefiind ocolite de principala consecinta a crizei financiare, scaderea preturilor, potrivit reprezentantilor companiei EuroMetropola.

Cu toate acestea, segmentul office ramane cel mai dinamic din piata imobiliara actuala. “Piata spatiilor de birouri nu este blocata, motivele celor mai multe tranzactii sunt fie relocarea companiilor in spatii mai mici si implicit mai ieftine, fie subinchirierea unei parti dintr-un birou”, a declarat Adrian Marinescu, Partner Manager EuroMetropola.

Cele mai mari scaderi de preturi au aparut in cazul imobilelor care ofera suprafete foarte mari, pentru care este mult mai dificil sa gasesti acum un chirias. “In zona Muncii, un spatiu de 1.500 euro/mp, cu acces la bulevard, se inchiriaza acum cu 10 euro/mp, iar in zona Dorobanti, pretul unui office space de 1.100 mp a ajuns la 19 euro/mp”, a exemplificat Adrian Marinescu. Toate acestea sunt preturi brute, pentru contractele incheiate pe termen mai lung, proprietarii negociaza considerabil.

Acesta a mai adaugat ca este o perioada in care multe companii se gandesc la reorganizare, la diminuarea si eficientizarea costurilor, ceea ce in anumite cazuri implica si schimbarea sediului. “Companiile care si-au restrans personalul, insa nu vor sa se mute intr-un alt spatiu, au optiunea de a subinchiria unui co-locatar”, precizeaza Adrian Marinescu.

Potrivit EuroMetropola, companiile mici si mijlocii solicita spatii de pana la 200 mp, iar daca aceasta suprafata este mai greu de gasit intr-un office-building, vilele revin in atentia chiriasilor. Costurile pentru o vila sunt mai scazute, insa spatiul interior nu se poate readapta in functie de activitatea pe care compania o desfasoara, cum este cazul office-buildingurilor, unde chiriasul are libertatea de a-si compartimenta spatiul.

Sursa: EuroMetropola