Tarifele diferă în funcţie de localizarea exactă şi suprafaţa fiecărui spaţiu, ajungând, în Bucureşti, chiar şi la peste 80 euro/mp/lună. Preţurile cerute de proprietari sunt vizibil mai mici comparativ cu anii trecuţi, chiar şi cu începutul anului 2013.

În Centrul Istoric, spre exemplu, cea mai ieftină ofertă listată pe SpatiiComerciale.ro vizează o suprafaţă de 700 de metri pătraţi, ce poate fi închiriată cu 5.000 de euro/lună, respectiv 7,14 euro/mp/lună. În Dorobanţi, un spaţiu comercial de 120 de metri pătraţi utili poate fi închiriat cu aproape 1.200 euro/lună, respectiv 10 euro/mp/lună.

Pe cele mai importante artere comerciale ale Bucureştiului, Bulevardul Magheru şi Calea Victoriei, tarifele solicitate de proprietari pornesc de la circa 40 de euro/mp/lună, asta chiar dacă, pentru spaţiile amplasate pe străzile secundare din zona Victoriei-Romană-Universitate, pot fi găsite şi preţuri de 20 de euro/mp/lună.

În celelalte mari oraşe ale ţării, chiriile minime solicitate pentru spaţiile comerciale din zonele centrale se situează sub 10 euro/mp/lună. În Timişoara, în apropiere de Parcul Central, o suprafaţă de 90 de metri pătraţi utili poate fi închiriată cu 850 euro/lună, respectiv circa 9,44 euro/mp/lună.

În Braşov, în zona Centrul Civic, un spaţiu de 250 metri pătraţi, situat la parterul unui bloc de apartamente, are un preţ cerut de 1.250 de euro/lună, respectiv 5 euro/mp/lună.

În Constanţa, pe Bulevardul Mamaia, un spaţiu de 80 de metri pătraţi poate fi închiriat cu 400 euro/lună, respectiv 5 euro/mp/lună.

Proprietarul unei vile din centrul oraşului Cluj-Napoca solicită o chirie de 700 euro/lună, pentru o suprafaţă de 200 mp, ceea ce echivalează cu un tarif lunar de 3,5 euro/mp.

Sursa: Agerpres