”Singurul lucru de care putem fi siguri, în mijlocul tuturor incertitudinilor, este că recesiunea economică globală cauzată de criza financiară internațională va fi cronică”, a spus Wang, citat de agenția de știri oficială a Chinei, Xinhua.

Comentariile lui Wang despre economia mondială, scrie Reuters, sunt cele mai pesimiste făcute vreodată de un înalt oficial chinez, indicând neliniștea Beijingului că problemele ar putea afecta și creșterea economiei locale.Wang Qishan este membrul guvernului chinez responsabil cu sectorul financiar, fiindu-i subordonată și Banca Centrală a Chinei. El este printre promotorii programului fiscal de stimulară economică din 2008, de 650 mld. dolari, prin care China a evitat impactul negativ al crizei financiare globale.

”În ce privește țara noastră, care se bazează masiv pe cererea externă, trebuie să înțelegem exact situația și să ne vedem de treburile noastre”, a mai spus Wang. Înaltul oficial a mai recomandat băncilor chineze să-și regândească politicile și să fie mai flexibile cu sectorul agricol și cu IMM-urile. De asemenea, a cerut instituțiilor financiare regionale, cum ar fi băncile orășenești sau cooperativele de credit, să nu încerce să se dezvolte peste nivelul regional.