ICBC a precizat că va cheltui un miliard de euro pentru înfiinţarea unei companii de tip holding financiar care va lansa fondul de investiţii în Europa Centrală şi de Est. La rândul său, Cehia va contribui cu 200 milioane de euro la acest fond, care va investi în ţările din CEE cât şi alte regiuni. Banca chineză a adăugat că viitoarea companie va strânge fonduri de la guvernele ţărilor din CEE precum şi de pe alte pieţe. Investiţiile sale se vor concentra pe construcţia de infrastructură şi capacităţi de producţie internaţionale în conformitate cu interesele Chinei în aceste regiuni.

Premierul chinez Li Keqiang a fost primul care a propus înfiinţarea acestui fond în luna noiembrie a anului trecut, în cadrul iniţiativei "One Belt – One Road", o strategie destinată creşterii influenţei economice şi politice a Chinei într-o regiune considerată drept poarta de intrare în Uniune Europeană.

Viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, a participat în perioada 7 – 9 iunie, la cea de-a doua ediţie a Reuniunii ministeriale pentru promovare economică şi comercială dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, organizată la Ningbo, China. Cu această ocazie, au fost semnate cinci proiecte de investiţii ale unor companii chineze în România, în valoare de peste 118 milioane de euro. Proiectele de cooperare bilaterală vizează domeniile auto, energie regenerabilă, imobiliare şi educaţie.

SURSA: Agerpres