Potrivit noilor estimări, ritmul mediu de creştere al Asiei ar urma să se situeze la 6,3% în 2011 şi la 6,7% în 2012. Comparativ, în luna aprilie a acestui an FMI estima că PIB-ul Asiei va înregistra o creştere de 7% atât în 2011 cât şi în 2012.

Oficialii FMI au avertizat că escaladarea crizei datoriilor afectează naţiunile care utilizează moneda euro, iar o încetinire severă în SUA ar afecta de asemenea Asia.

‘Europa şi SUA constituie peste o treime din comerţul Asiei şi în consecinţă orice incertitudini în economiile avansate vor avea un efect semnificativ în Asia. Chiar dacă cererea internă rămâne solidă, nu putem presupune că Asia va fi imună la riscuri dacă acestea se materializează în restul lumii’, a declarat directorul FMI pentru Asia-Pacific, Anoop Singh.

De asemenea, Fondul a atras atenţia că inflaţia rămâne la un niel ridicat în mai multe ţări asiatice, însă este de părere că preţurile de consum vor începe să coboare după ce au atins un nivel maxim în cursul acestui an, pe măsură ce preţurile la energie şi alimente îşi revin gradual.
SURSA: Agerpres