De două decenii China analizează asigurarea depozitelor, dar planurile au fost urgentate în ultimul an, după ce ţara a început implementarea unor reforme economice mai profunde.

O parte din presa chineză a anunţat că sistemul de asigurare a depozitelor bancare va fi introdus din ianuarie.

Mulţi analişti cred că autorităţile din China trebuie să-i protejeze pe cei care îşi depun economiile la bănci înainte de a liberaliza rata dobânzii şi a le acorda băncilor libertatea de a-şi stabili propriile dobânzi la depozite. Există temeri că sporirea concurenţei între bănci ar putea duce la falimente, în special în rândul băncilor mai mici.

În ultimii ani, China a încercat să protejeze profitabilitatea băncilor prin stabilirea unor limite la creditele acordate şi la dobânzile depozitelor. Luna aceasta, Banca Centrală a Chinei a anunţat o reducere surprinzătoare a dobânzii de politică monetară, o măsură inedită după 2012, care ar trebui să relanseze cea de-a doua economie mondială.

Astfel, dobânda de referinţă pentru creditele pe un an va fi redusă cu 40 puncte de bază, până la 5,6%. În cazul nivelului dobânzii de referinţă pentru depozitele pe un an, acesta va fi redus cu 25 de puncte de bază, până la 2,75%.

Totuşi, analiştii au îndoieli că această reducere a costului creditului se va resimţi în economia reală, în condiţiile în care încetinirea sectorului imobiliar, diminuarea exporturilor şi a investiţiilor vor face ca economia chineză să înregistreze în acest an o creştere a PIB-ului de 7,4%, cel mai slab ritm de creştere anuală din ultimii 24 de ani.

SURSA: Agerpres