Există câteva cifre interesante despre datoria Americii față de cel mai mare creditor al Său: China.

Deși chinezii au spus că vor avea rezerve în a mai cumpăra obligațiuni emise de Trezoreria Americană, datoria americanilor față de chinezi a crescut la finalul lunii aprilie față de sfârșitul lunii martie cu aproape 10 miliarde de dolari. Asta în doar o lună: un ritm de creștere de aproximativ 30 milioane de dolari pe zi.

Directorul departamentului de analiză de la Banca Centrală a Chinei, Zhang Jianhua, a apreciat că îngrijorările referitoare la capacitatea guvernului american de a-şi rambursa datoriile ar putea conduce la creşterea randamentelor pentru bondurile americane şi ar conduce la volatilitatea preţurilor pentru obligaţiunile SUA.

La ora actuală, deficitul comercial al Statelor Unite este de aproape 700 de miliarde de dolari. Deficitul comecial față de China este de 351 de miliarde de dolari.

În anul 2000, datoria Statelor Unite era de 5,7 mii de miliarde, de 3 ori mai puțin decât acum.

Deficitul comercial era de 381 de miliarde de dolari, iar deficitul față de China era de 181 de miliarde de dolari.

Cum va fi în 2015

În cazul în care se va menține rata de creștere actuală, datoria națională a Americii va ajunge la aproape 23 de mii de miliarde de dolari, din care datoria față de creditori străini va fi de 7,5 mii de miliarde de dolari.

Deficitul comercial față de China va ajunge undeva la 700 de miliarde de dolari, în condițiile unui deficit comercial total de 1,4 mii de miliarde de dolari.

Atunci, datoria pentru fiecare cetățean american va depăși nivelul de 70.000 de dolari, iar fiecare contribuabil va avea o datoria de aproape 200.000 de dolari.

Acuzație bombă a chinezilor: Statele Unite au dat faliment

Chinezilor începe să le fie teamă că suma uriașă pe care au împrumutat-o americanilor nu va mai fi recuperată. Teama și îngrojările au crescut în ultima vreme, după ce datoria Statelor Unite a depășit limita legal admisă.

O agenție de rating financiar din China a exprimat temerile țării privind datoria americanilor, arătând că Statele Unite au intrat deja în incapacitate de plată.

"În opinia noastră, Statele Unite ale Americii au intrat deja în faliment", spune Guan Jianzhong, președinte al Dagong Global Credit Rating Co. Ltd., singura agenție de rating financiar din China.