Un oficial de la Agenţia spaţială chineză, citat de presa locală, a spus că echipa de astronauţi ar putea fi formată din doi bărbaţi şi o femeie. China este a treia ţară care a trimis de una singură un om în spaţiu, în 2003, după SUA şi Rusia, şi se luptă să se afirme ca membru marcant al exclusivistului grup al marilor puteri spaţiale, în principal în domeniul misiunilor cu echipaj uman, scrie mediafax.ro.

Lansarea din 2013 va urma misiunii spaţiale Shenzhou 9, care a avut loc în iunie anul acesta. Misiunea Shenzhou IX a permis Chinei să-şi dovedească "măiestria" în domeniul conectărilor spaţiale, etapă esenţială în cucerirea spaţiului. Din echipajul acestei misiuni a făcut parte şi prima femeie din China care a ajuns în spaţiu, Liu Yang. Potrivit lui Niu Hongguang, adjunctul şefului programelor spaţiale cu echipaj uman, misiunea de anul viitor va avea loc cel mai devreme în iunie, însă au fost identificate ferestre de lansare de rezervă şi în iulie şi august.

Din cauza tensiunilor politice dintre administraţiile de la Beijing şi Washington, China nu s-a alăturat programului Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.