Guvernul central deţine în prezent 112 conglomerate, inclusiv 277 firme publice listate la bursele din Shanghai sau Shenzhen, cu o capitalizare de piaţă de peste 10.000 miliarde de yuani (1,6 miliarde de dolari), susţine publicaţia chineză. Consolidarea va demara în sectoarele comerciale, în special în industriile competitive.

'Resursele vor fi concentrate în principal pe marile companii, pentru a se evita concurenţa neloială, cum ar fi în cazul firmelor CSR Corp Ltd şi China CNR Corp Ltd, care concurează între ele pentru proiecte în afara ţării, se arată în 'Economic Information Daily'. Indicele Shanghai Composite Index a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, după publicarea informaţiilor.

Comisia de administrare şi supervizare a activelor de stat (SASAC), care gestionează companiile industriale controlate de Guvernul central, a anunţat că publicaţia nu a verificat informaţia cu SASAC.

Datele statistice arată că economia chineză a continuat să încetinească în primul trimestru, când PIB-ul a înregistrat o creştere de 7%, cel mai slab avans de după criza financiară din 2009, după ce pe ansamblul lui 2014 a doua economie mondială a înregistrat o creştere de 7,4%, cea mai slabă performanţă anul din ultimul sfert de secol.

AGERPRES