Cu o lungime de 2.298 de kilometri, linia de tren va fi inaugurată în data de 26 decembrie, ziua de naştere a fostului lider Mao Zedong. Pe noua linie, trenurile vor rula cu o viteză medie de 300 kilometri pe oră, astfel că durata unei călătorii între capitala Chinei şi centrul economic Guangzhou va fi redusă de la 22 de ore la opt ore.
Noua linie, care ar urma să ajungă ulterior până la Hong Kong, face parte din planurile Chinei de a construi o reţea de linii de tren de mare viteză cu o lungime de 16.000 de kilometri până în 2015. Potrivit Ministerul chinez al Transporturilor, în primele 11 luni ale acestui an numărul persoanelor care au utilizat transportul feroviar a crescut cu 4,6% până la 1,7 miliarde.

Ministerul chinez al Transporturilor nu a anunţat încă preţul unui bilet pentru o călătorie cu trenul de mare viteză între Beijing şi Guangzhou, însă o călătorie cu avionul pe aceeaşi rută costă 1.620 de yuani (259 de dolari).

În luna iunie a anului trecut, China inaugurat o linie de tren de mare viteză între Beijing şi Shanghai, principalele două oraşe din China.