China va continua promovarea vehiculelor electrice, ca parte a politicii sale energetice de reducere a dependenţei de combustibili fosili, după ce autorităţile de reglementare au extins verificările la maşinile diesel, în urma scandalului emisiilor de la Volkswagen (VW), transmite Bloomberg. Cele două societăţi mixte deţinute de Volkswagen în China au anunţat joi că nu produc nici unul din vehiculele implicate în scandalul emisiilor. "Guvernul de la Beijing acordă atenţie prevenirii poluării, ţinând cont de efectele acesteia asupra dezvoltării Chinei şi ajustărilor economice structurale. China promovează semnificativ dezvoltarea vehiculelor electrice, ca parte a măsurilor de rezolvare a problemei emisiilor", le-a declarat jurnaliştilor Zheng Shanjie, vice administrator al Agenţiei Naţionale a Energiei din China, ca răspuns la întrebarea privind scandalul Volkswagen.

Spre deosebire de Europa, unde motoarele diesel sunt populare, majoritatea maşinilor din China au motoare pe benzină. Statul a cheltuit în ultimii ani miliarde pentru a promova adoptarea vehiculelor electrice. Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Reprezentanţii VW au recunoscut că au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor şi au anunţat că 11 milioane de vehicule diesel vândute în întreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare. Numai în SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3.

Din cauza încetinirii vânzărilor pe piaţa din China, Audi, divizia de automobile de lux a Volkswagen, a decis recent să-şi revizuiască ţinta de vânzări pentru acest an şi, de asemenea, să ofere reduceri de preţuri şi asistenţă financiară pentru distribuitori. Piaţa din China este responsabilă pentru 30% din vânzările totale de automobile Audi. Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Sursa: AGERPRES