China si alte tari emergente sustin demersurile Rusiei cu privire la inlocuirea dolarului ca principala moneda in care sunt constituite rezervele la nivel international, au declarat surse din guvernul rus, citate de The Moscow Times.

Rusia a propus crearea unei noi monede pentru constituirea rezervelor, care ar urma sa fie emisa de catre institutiile financiare internationale. Aceasta este una din propunerile ce vor fi facute de catre Rusia in cadrul reuniunii liderilor G20, in data de 2 aprilie la Londra.

Apelul de inlocuire a dolarului vine pe fondul ingrijorarilor in legatura cu valoarea sa pe termen lung, in conditiile in care Rezerva Federala a SUA a pompat, miercuri, mai mult de un trilion de dolari in sistemul economic national.

Reprezentantii Rusiei, ai Chinei, Indiei si Braziliei s-au intalnit in cursul saptamanii trecute, inaintea summitului G20, pentru a purta o serie de discutii care au vizat printre altele si modalitatile de crestere a influentei acestor state in luarea deciziilor la nivel global.

Comunicatul eliberat dupa aceasta intrunire nu a facut mentiuni la noua moneda, insa sursele citate au precizat ca acest subiect nu a lipsit de pe agenda de discutii a intalnirii.